Heisler András: Mindennél többet ér a jó hírnév koronája

Írta: Heisler András / breuerpress.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Mindennél többet ér a jó hírnév koronája

Jom Kipur a meghírlés és a böjt napja.

Jom Kipur az engesztelés napja.

Jom Kipur a bűnvallás napja.

Heisler_AndrásMózes III. könyve azt írja: „És tegye Áron mind a két kezét az élő baknak a fejére, és vallja meg felette Izrael fiainak minden hamisságát, és minden vétkét, mindenféle bűneit és rakja azokat a baknak fejére. Azután küldje el az arravaló emberrel a pusztába, hogy vigye el magán a bak, minden ő hamisságukat kietlen földre.”

Nehéz év áll a Mazsihisz mögött, sok megoldandó feladattal, évtizedes hiátusokkal. De vajon melyik közülük a legfontosabb?

A válaszhoz, mint annyiszor a múltban, most is érdemes őseink bölcsességét segítségül hívni. Simon rabbi mondotta egykoron: „Háromféle korona létezik, de mindnél többet ér a jó hírnév koronája.”

Egy évvel ezelőtt a Mazsihisz jó hírneves súlyos hiányosságokkal küzdött. Képviseleti, érdekvédelmi képessége egyre kevésbé felelt meg a rendkívül bonyolulttá vált társadalmi és közösségi elvárásoknak. A helyzet azonnali változtatást igényelt. Bölcseink tanácsát követve, az elmúlt egy esztendő a jó hírnév koronájának visszaszerzése jegyében telt el.

Különlegessé tette az elmúlt esztendőt a Holocaust 70. évfordulója. Közösségünket rendkívüli felelősség terheli, hogy az emlékezés méltó, a történelmi visszatekintés hiteles legyen.

Ebben a kérdésben nem lehet nagyvonalúnak lenni!

A Mazsihisz az elmúlt esztendőben e kérdésben, talán a világégést követően először nem volt hajlandó még a hatalom felé sem engedményeket tenni!  Konfrontációra kényszerült a kormány emlékezetpolitikai hibái miatt. Az őszinte emlékezés iránti igényt, s a korábban sosem tapasztalt következetességet a magyarországi zsidóság tagjai heves érzelmekkel jutalmazták. Szövetségünk mellé álltak civil szervezetek, és a véleményformáló zsidó értelmiség. A magyarországi emlékezetpolitika kérdéseiben olyan egységet sikerült kovácsolni, amilyenre a történelemben még nem volt példa!  S nem véletlen, hogy miközben az 1%-os adófelajánlások száma országos szinten csökkent, a Mazsihisz volt az egyetlen zsidó felekezet, ahol növekedést tudtunk regisztrálni.

A nemzetközi zsidó szervezetek nyilatkozataikban és aktivitásukban egyértelműen a szövetség mellé álltak. Mindenki tudja izgalmas és nem kevés veszéllyel járó kísérletbe fogtunk. Kelet-Közép-Európában ugyanis nincs bevett gyakorlata annak, hogy egy lokális zsidó közösség ennyire egyértelműen kitartson elvei mellett! A Zsidó Világkongresszus, a Jad Vasem Intézet és a washingtoni Holocaust Központ is szolidáris a Mazsihiszt törekvéseivel.

Az őszi ünnepeket megelőző napokban pedig Ferenc pápa rezidenciájában fogadta a Mazsihisz elnökét, és személyesen fejezte ki jókívánságait a magyarországi zsidó közösség felé.

Jó híre lett a Mazsihisznek nemzetközi relációban is!

Mindeközben a szövetség folyamatosan végzi napi aprómunkáját. Működnek az intézmények, működnek a taghitközségek zsinagógái, működik a szociális háló, történnek fejlesztések, beruházások. Létrejönnek új projektek, kiállítások.

Zoltai Gusztáv 24 évnyi ügyvezetői regnálását követő drámai döntése sem törte meg e működés folyamatosságát. S legújabb, sokak által megkérdőjelezett választása sem fogja feltehetően megrengetni a világot.

Különleges év volt az 5774-es zsinagógai esztendő! Európában látványosan nőtt az antiszemitizmus, valahol a szélsőséges muzulmán mozgalmak által fertőzötten, máshol pedig a jól ismert tradicionális történelmi antiszemitizmus bázisán. Van ahol fizikai atrocitások érik a zsidó közösségeket, s voltak olyan esetek is, ahol hidegvérrel gyilkoltak le embereket zsidóságuk miatt. Mindez Európában, az Európai Unióban!

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]