“Háromszázezer rendbeli gyilkosság”

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Háromszázezer rendbeli gyilkosságban bűnrészesség miatt négy év szabadságvesztésre ítélte szerdán Németországban a lüneburgi tartományi bíróság Oskar Gröninget, az egykori auschwitz-birkenaui náci haláltábor egyik utolsó élő őrét.

Gröning1

Oskar Gröning SS egyenruhában

A 94 éves férfira az ügyészségi indítványhoz képest szigorúbb büntetést mértek. A vádhatóság három és fél év szabadságvesztés kiszabását kérte, míg a védő a vádlott felmentését. Az ítélet nem jogerős. Az ítélet jogerőre emelkedése után az ügyészség megvizsgálja, hogy a rossz egészségi állapotban lévő elítélt alkalmas-e a büntetés letöltésére.

Oskar Gröning az SS tagjaként 1944-ben az úgynevezett magyar akció (Ungarn-Aktion) idején a haláltáborba szállított és gázkamrába küldött emberek hátrahagyott csomagjait kezelte, előkészítve a terepet a deportáltak következő csoportjának, és bevételezte, majd az SS berlini központjába küldte a csomagokban talált pénzt. Az ügyészség és a bíróság megítélése szerint ezzel a tevékenységgel az auschwitzi könyvelő néven is emlegetett lágerőr bűnrészessé vált a tevékenysége idején Auschwitz-Birkenauba hurcolt foglyok legyilkolásában.

A férfi ellen már 1977-ben is folyt nyomozás, ezt később azonban leállították. A hannoveri ügyészség által áprilisban indított új perbe beléptek mellékvádlók is, többnyire holokauszt-túlélők és áldozatok rokonai, köztük magyar állampolgárok is. Német hírportálok beszámolói szerint a  mellékvádlók elfogadják az ítéletet. Egyik képviselőjük nyilatkozatot adott ki, amelyben kiemelte: először fordult elő, hogy náci háborús bűnök miatt indított perben a vádlott elismerte bűnösségét és bocsánatot kért.

Oskar Gröning a bíróság előtt tett vallomásában hangsúlyozta: kétségtelen, hogy “erkölcsileg bűnrészes” a haláltábor működtetésében, és ezért bocsánatot kér, ügyének büntetőjogi vonatkozásait azonban a bíróságnak kell megítélnie. Az utolsó tárgyalási napon, kedden pedig azt mondta, hogy “nem lett volna szabad közreműködni” mindabban, ami Auschwitzban történt. “Őszintén sajnálom, hogy ezt a felismerést nem korábban és nem következetesebben fordítottam tettekké” – mondta Gröning.

Gröning2

Oskar Gröning 70 évvel később, a tárgyaláson

Védője arra hivatkozva kért felmentést, hogy Gröning tevékenysége a haláltáborban nem járult hozzá a holokauszthoz “büntetőjogilag releváns mértékben”.

A Németországi Zsidók Központi Tanácsa üdvözölte az ítéletet. A lüneburgi tartományi bíróság döntése “nagyon fontos” , hiszen felelősségre vontak egy náci háborús bűnöst, ami az áldozatok és hozzátartozóik számára nagy jelentőségű fejlemény, és a per komoly hozzájárulás a “német múlt” feldolgozásához – nyilatkozott Josef Schuster, a szervezet elnöke.

Üdvözölte az ítéletet a Simon Wiesenthal nácivadász központ is. Oskar Gröning “jól megérdemelt” ítélete remélhetőleg ösztönzi a német hatóságokat, hogy az összes többi hasonló ügyben is eljárjanak – mondta Efraim Zuroff, a jeruzsálemi székhelyű szervezet vezetője hírportálok beszámolója szerint.

A Gröning elleni második eljárás a nemzetiszocialista diktatúra idején elkövetett bűncselekmények feltárásával megbízott speciális ügyészség (ZSt) által rögzített adatok alapján indult el. A ZSt korábban is foglalkozott lágerőrökkel, de vádemelést nem kezdeményezett, mert úgy látta, hogy nincs esély elmarasztaló ítélet kiharcolására. A fordulatot John Demjanjuk, a sobibóri koncentrációs tábor őrének ügye hozta meg. Egy müncheni bíróság 2011-ben 5 év börtönre ítélte Demjanjukot, bűnrészesnek találva őt a láger 27 ezer zsidó foglyának meggyilkolásában. Bár a vádlott aktív közreműködése a gyilkosságokban nem nyert bizonyítást, a bíróság megállapította, hogy felvigyázói munkaköréből szükségszerűen következik, hogy köze volt foglyok halálához.

Az ítélet szemléletváltáshoz vezetett a német igazságszolgáltatásban. A ZSt időközben valamennyi ismert élő auschwitzi őr ügyében vizsgálatot kezdett.

Az ítéletét a Zsidó Világkongresszus (WJC) is üdvözölte. A bíróság “megkésve, de igazságot tett” – áll a WJC honlapján közölt állásfoglalásban, amely szerint Gröning “ugyan csupán egy kis fogaskerék volt a náci halálgépezetben, de az olyan emberek nélkül, mint ő, nem lett volna lehetséges a zsidók milliói és mások elleni népirtás”.

 

[popup][/popup]