Haraszti lesz a Páva utca “mindenese”

Írta: Népszava - Rovat: Hírek - lapszemle

Akár ma, az új parlament alakuló ülését követő kormányülésen aláírhatja Orbán Viktor kormányfő a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény (HDKE) új igazgatójának kinevezését. A központ vezetésére a kormány Haraszti Györgyöt kérte fel, a HDKE közalapítvány jelenlegi kuratóriumi elnöke pedig akár új beosztása mellett régi posztját is megőrizve lehet a Páva utca “mindenese” – erősítették meg a Népszavának az információt a HDKE-hez közel álló források.

Az igazgatóváltás azért vált szükségessé, mert hétfői hatállyal távozott posztjáról Szita Szabolcs, a HDKE eddigi igazgatója. Szita mandátuma szombaton járt le, de a nemrég, a 168 Órának adott nyilatkozatában éreztette: amúlt hét eseményei után aligha dönthetett volna másként.

Haraszti_Gyorgy

Haraszti György

Ismert, április végén jelentette be a kormány által alapított Veritas Történetkutató Intézet, hogy együttműködési megállapodást kötött a HDKE Közalapítvánnyal. A megállapodást a közalapítvány nevében Haraszti György kuratóriumi elnök, a Veritas részéről pedig Szakály Sándor főigazgató írta alá. Az eset megdöbbenést keltett, hiszen Szakály volt az, aki “idegenrendészeti intézkedésnek” nevezte az 1941-es kamenyec-podolszki deportálást, ami társadalmi felháborodást váltott ki, ám ő mégsem mondott le.

A megállapodásról Szita utóbb azt mondta, azt a megkérdezése nélkül kötötték meg – miközben külföldön tartózkodott – amit méltatlannak tart. Szerinte “ez az egész ügy rendkívül méltatlan és zavaros”. Utódjának személyéről Szita a Népszavának most azt mondta, valóban felröppentek Haraszti személyéről szóló találgatások, de ő ezeket nem kívánja kommentálni.

A teljes cikk itt olvasható.

 

[popup][/popup]