Hanukai program a Gozsduban – fókuszban a hajléktalanság

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A hajléktalanság problémájára akarja felhívni a figyelmet a Bálint Ház új, PROAKTÍV elnevezésű programsorozatának első eseménye, amelyet hanuka első napján, december 16-án tartanak a Gozsdu Udvarban.

Hanuka proaktív

A PROAKTÍV célja, hogy a társadalmi aktivizmus és a vallás kérdéseit járja körül, egy-egy zsidó ünnep apropóján, így első alkalommal, hanuka ünnepén a hajléktalanság kérdése kerül a középpontba.

December 16-án délután a Gozsdu Udvar külső helyszínein lesz közös gyertyagyújtás, fánkosztás és “tűzijáték”, valamint bemutatkozik a Krétakör Szabadiskola gerillakampánya, amely színes óriásplakátokkal akarja felhívni a figyelmet a lakhatási válságra és a hajléktalanság rengeteg embert érintő problémájára.
A kolor bárban pedig két kerekasztal-beszélgetést is lesz hajléktalanok, valamint pap, lelkészek és rabbi részvételével. Az estét a Fourtissimo Jazz Orchestra koncertje zárja.

★ RÉSZLETES PROGRAM ★

16:45 – 17:00 ✡ Gozsdu – C-udvar ✡ A Krétakör Szabadiskola és a Goethe Intézet lakhatási szegénységgel és hajléktalansággal foglalkozó programjában résztvevő középiskolás diákok mutatják be köztéri plakátjaikat.

17:00 – 17:30 ✡ Gozsdu – C-udvar ✡ “20 forintos” hanuka-tűzijáték ✡ színház ✡ A Pneuma Szöv. nevű nyitott hálózat, vagy ahogy többen ismerik őket: a Mókusok, a társadalmi struktúrák repedéseiben húzzák meg magukat. Most a Hanuka nyitányaként a Gozsdu udvar első tűzijátékát celebrálják. A közös tűzijátékot felajánlják a jövőnek, és elküldik a kiszolgáltatottság ellen tüntetőknek.

17:30 – 18:30 ✡ kolor ✡ Kerekasztal beszélgetés hajléktalanokkal és lakásszegénységben élő emberekkel. ✡ Résztvevők: Gede Márton, a Fedél Nélkül 2099-es terjesztője és Hajas Gábor, A Város Mindenkié hajléktalan aktivistája; Berkes Kinga (Közel Hozzánk). ✡ Moderál: Udvarhelyi Tessza, Közélet Iskolája

18:30 – 19:00 ✡ Gozsdu – C udvar ✡ Hanukai gyertyagyújtás hanuka 1. napján ✡ A gyertyákat gyújtja: Fritz Zsuzsa a Bálint Ház igazgatója, zene: Bíró Nóra és Olti Dávid ✡ Legyél vendégünk egy hanukai fánkra!

19:00 – 20:00 ✡ kolor ✡ Vallás és társadalmi aktivizmus – kerekasztal beszélgetés a szegénységről papokkal és rabbival. ✡ Résztevők: Bolba Márta evangélikus lelkész, Domokos Tibor evangélikus lelkész, Kelemen Katalin rabbi, Urbán József piarista szerzetes. ✡ Moderál: Misetics Bálint szociálpolitikus

20:00 – 21:00 ✡ Gozsdu – C udvar ✡ Hanuka Fourtissimo Jazz Orchestra koncert

➤ ingyenes program
➤ Helyszín – Gozsdu C udvar és a kolor (Király utca 13.)

[popup][/popup]