Hamasz-alagút a kibuc ebédlőjébe

Írta: MTI/Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

“Remekül” működik a Hamasz civil pajzs stratégiája. Az iszlámista szervezet nem csupán a civil lakosság sűrűjéből folytat hadműveleteket, de  azt is igyekszik megakadályozni, hogy a palesztin civilek elmeneküljenek a hadműveleti területről – amire az izraeli hadsereg figyelmezteti őket. 

Képünk illusztráció

Ennek következtében meghaladta az ötszázat a palesztin halottak száma hétfőre a gázai övezeti konfliktusban gázai egészségügyi források közlése szerint. Egy kilenctagú család hét gyermekkel egy éjszakai izraeli légicsapásban halt meg – nyilatkozta Asraf Al-Kudra, a gázai segélyszolgálat vezetője. Egy másik vasárnapi bombázásban tizenhatan vesztették életüket az övezet déli részén, Hán-Juniszban. A legutóbbi áldozatokkal együtt ötszáz fölé emelkedett a palesztin halottak száma.

Izraeli oldalon eddig húszan haltak meg, 18 katona és két civil. Dél-Izraelben reggel az utakat lezárták, a rádió közlése szerint “biztonsági esemény” miatt. A hadsereg utólagos bejelentése szerint a Hamász palesztin szélsőséges szervezet soraiba tartozó fegyveresek két csoportban korán reggel behatoltak izraeli területre az övezettől északkeletre egy alagúton át, és tűzharcba keveredtek ott állomásozó izraeli katonákkal. Legkevesebb tíz palesztin életét vesztette az összecsapásokban. A két közeli kibuc lakóit arra kérték az izraeli hatóságok, hogy ne hagyják el házaikat, amíg a katonák befejezik a terület átfésülését.

Közben a Háárec című újság honlapja hétfő reggel azt írta, hogy újabb több száz méterrel haladtak előre vasárnap éjjel a Gázai övezetben az izraeli katonák. Gáza város Szadzsahíja nevű északkeleti negyedében több helyen tűzharcba kerültek a Hamász fegyvereseivel. Reggel egy öngyilkos merénylő közelítette meg az egyik egységet, de észrevették és tüzet nyitottak rá. Az összecsapásokban tíz palesztin fegyveres vesztette életét, húszat őrizetbe vettek és Izraelbe vittek kihallgatásra. Az izraeli oldalon nem voltak halálos áldozatok, a sebesülteket izraeli kórházakba szállították.

Több alagút bejáratát találták meg a katonák az izraeli határhoz legközelebb lévő Szadzsahíja lakónegyedben, amelyek a Hamász föld alatti bunker, közlekedő és támadó rendszeréhez tartoznak. Az egyik alagút izraeli kijárata az övezet szomszédságában lévő Kiszufim nevű kibuc ebédlőjébe vezetett.

Az ENSZ segélyszervezete, az UNWRA átadta az övezetet irányító Hamásznak az egyik iskolájában tárolt és múlt héten megtalált húsz rakétát – jelentették az izraeli hatóságok. Az UNWRA szóvivője közölte, hogy a “helyi hatóságoknak” továbbították a rakétákat.

Izrael július 8-án hajnalban kezdett légi hadműveletet a Gázai övezet iszlamista erői ellen, és mozgósított 40 ezer tartalékost. Az offenzívának kettős célja van: csapást mérni a Hamász radikális palesztin szervezetre, és csökkenteni az Izraelre irányuló rakétatámadások számát. A hadművelet előzménye az volt, hogy három izraeli és egy palesztin tizenéves elrablását és brutális meggyilkolását követően megnőtt a feszültség Izrael és a palesztinok között, az izraeli hatóságok sok palesztint, főleg Hamász-tagot őrizetbe vettek, a palesztinok pedig fokozták az izraeli területek elleni rakétatámadásokat.

[popup][/popup]