Gyújtogatásra uszító Kneszet képviselőt idézett be az izraeli rendőrség

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Cvíka Fogel (Otzma Jehudit) képviselőt kedden kihallgatják az “izraeli FBI”, azaz a Lahav 433 irodájában terrorizmusra való felbujtás gyanúja miatt, jelentette a 12-es csatorna.

ízvika Fogel (Forrás: Youtube)

Gali Baharav-Miara főügyész és Amit Aiszman államügyész március 1-jén zöld utat adott a rendőrségnek, hogy nyomozást indítsanak Fogel, a Kneszet nemzetbiztonsági bizottságának vezetője ellen ezért a nyilatkozatáért:

„Vissza akarom állítani Izrael állam lakóinak biztonságát” – mondta Fogel a Galei Iszrael rádióban. „Hogyan csináljuk? Abbahagyjuk az ‘arányosság’ szó használatát. Leállunk a kollektív büntetés elleni kifogásunkkal [csak] azért, mert nem állja meg a helyét mindenféle bíróságon.”

„Tegnap egy terrorista érkezett Huwarából. Egy zárt, leégett Huwara – ezt szeretném látni. Ez az egyetlen módja az elrettentés elérésének. Egy olyan gyilkosság után, mint a tegnapi, égő falvakra van szükségünk, amikor az Izraeli Védelmi Erők nem lép fel.”

De nem úgy értette: Fogel később Twitteren közölte, hogy megjegyzéseit „eltorzították”, bár nem világos, hogy mégis hogyan, és kijelentette: ,,Nem fordulhat elő olyan helyzet, hogy a polgárok a saját kezükbe veszik a törvényt.”

Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter kritizálta a vizsgálatot jóváhagyó főügyészt:

,,Ugyanaz a főügyész, aki megvédi Ajman Odeh-t, aki megtámadta Ben-Gvir minisztert, Ofer Kaszifot, aki rendőrökre támadt, Ron Huldait, aki vérontásra buzdít, Ehud Barakot, aki polgári engedetlenségre buzdít, Ehud Olmertet, aki ‘szemtől-szembe’ való küzdelemre szólított, Dan Halutzot, aki a parancs megtagadására és további lázadásra szólított, ugyanez a főügyész siet nyomozást indítani a Kneszet egyik tagja ellen, aki egyértelműen tisztázta, úgy értette, hogy az izraeli hadsereg kell elvégezze a munkát, és a civilek nem vehetik saját kezükbe a törvényt, és nem támogatja az összes arab bántását, csak azokét, akik támogatják a terrorizmust. Külön törvény a jobboldalnak és külön törvény a baloldalnak, ez egyértelmű bizonyíték a reform szükségességének.”

Merav Michaeli, a Munkapárt elnöke üdvözölte a főügyész jóváhagyását a vizsgálat megindítására.

,,Ezek rendkívül súlyos kijelentések, és nagyon kicsi a távolság köztük és egy másik ártatlan emberek elleni pogrom között” – írta Twitteren.

A Jes Atid szintén támogatását fejezte ki a Fogel elleni intézkedés mellett:

,,Eljött az ideje, hogy a szélsőséges és felelőtlen, káoszt és anarchiát produkáló emberek megfizessenek kijelentéseikért. Fogel képviselőnek börtönbe kell mennie terrorizmusra buzdításért.”

Emlékeztető: Február 26-án este több száz zsidó gyújtott fel mintegy 50 járművet és több mint 15 palesztin házat a zavargások során Huwara faluban. A hatalmas zavargások a falu közelében lezajlott lövöldözéses terrortámadás után történetek, amelyben meggyilkolták a 21 éves Hillel Menachem és a 20 éves Jegal Jáákov Janiv testvérpárt, Har Bracha lakosait.

Teljes cikk

[popup][/popup]