Palesztinokat gyilkolt, kínzott és rabolt el a Hamász Gázában 2014-ben

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Komoly emberi jogsértéseket, néhol háborús bűnöket követett el a Hamász palesztin civilek ellen tavaly nyáron a legutóbbi gázai harcok napjaiban – írja legfrissebb jelentésében az Amnesty International. A nemzetközi jogvédő szervezet emberrablásokról, gyilkosságokról és kínzásokról számol be.

Képkivágás

Miután 2014. május 12-én az Amnesty International a Gáza felől Izrael ellen irányuló terrortámadásokat háborús bűnöknek minősítette, május 27-én publikált újabb jelentésében a szervezet a Hamasz gázai önkényeskedéseit ítélik el. A jelentést a francia zsidó ernyőszervezet, a CRIF honlapja ismerteti. Említést tesznek az iszlámista mozgalom palesztinok ellen végrehajtott brutális emberrablásairól, kínzásairól és az Izraellel való „együttműködéssel” megvádolt emberek törvénytelen meggyilkolásáról, amiket a 2014-es gázai izraeli harcok idején követtek el.

A dokumentum címe Strangling Necks’: Abduction, torture and summary killings of Palestinians by Hamas forces during the 2014 Gaza/Israel conflict (Fojtogatás: a Hamasz erők által elkövetett emberrablás, kínzás, palesztinok helyszíni kivégzése a 2014-es Gáza-Izrael konfliktus során). A jelentés egy sor törvényszegést tárgyal, mint amilyen például (legalább) 23 palesztin törvénytelen kivégzése, és több tucat ember, többek között a Hamasz politikai ellenfele, a Fatah híveinek letartóztatása és megkínzása.

„Lesújtó, hogy miután az izraeli haderők ilyen pusztító csapást mértek Gázára, a Hamasz könyörtelen leszámolásokra használta ki ezt az alkalmat, illegális emberölések és egyéb komoly törvénysértések sorozatát követve el”– jelentette ki Philip Luther, az Amnesty International Közel-Kelet és Észak-Afrika programjának igazgatója.

„A konfliktust kísérő káoszban a Hamasz-kormány zöld utat adott biztonsági erőinek, hogy szörnyű visszaéléseket kövessenek el az ő felelősségükre bízott fogvatartottak ellen. Ezen cselekmények célja, melyek közül jó néhány a háborús bűn kategóriájába sorolható, a bosszúállás és a megfélemlítés volt a Gázai övezetben.”

A teljes jelentés itt olvasható.

A Crif.org cikkét Glaser András fordította.

 

[popup][/popup]