Gulag emlékmű a szabadságtéren?

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Egy fideszes politikus javaslatára kormánypénzből Gulág-emlékművet emelhetnek a Szabadság téren – írja a Napi Gazdaság hétfői száma.

Szabadság tér 2Emlékművet állítana a szovjet megszállás áldozatainak emlékére a budapesti Szabadság téren, a Menczer Erzsébet fideszes politikus vezette Szovjetunióban Volt Magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezete (Szórakész) – olvasható a Napi Gazdaság hétfői számában.

Menczer a gulágemlékév kapcsán létrejött emlékbizottság tagjaként kezdeményezte a szervezet az emlékmű felállítását a több mint 800 ezer áldozat előtti tisztelgés jegyében. A bizottság elnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, de képviselteti magát a Miniszterelnökség, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Terror Háza Múzeum és a Veritas Történetkutató Intézet is.

Menczer Erzsébet szerint az elképzelést támogatta a bizottság, amelynek július 14-én lesz a következő ülése, ezen eldőlhet, hogy mire mennyi pénz jut. Az elnök elmondta, hogy a Szórakész munkájába bevonták a korszakot kutató történészeket is, például M. Kiss Sándort, Szita Szabolcsot és Stark Tamást. Az emlékbizottságnak a szervezet elkészített egy programtervezetet arról, mit szeretne megvalósítani az emlékévben – tette hozzá az elnök, aki kiemelte, hogy szeretnék bevonni a közszolgálati médiát is a történtek bemutatásába, mivel több generáció is felnőtt már, amelynek fogalma sincs arról, mi történt 1944 és 1989 között.

A Szórakész elnöke hozzátette, az emlékmű felállításához szükség van kormányzati támogatásra is, mert a szervezet erre önerőből nem képes – olvasható a lapban.

Menczer Erzsébet szerint az emlékmű ötletét nemcsak a Szórakész támogatja, hanem a Magyarországi Németek Pécs-Baranya Megyei Nemzetiségi Köre és a Politikai Elítéltek Közössége is.

 

[popup][/popup]