Gáza: rakéták Izraelre, izraeli válaszcsapás

Írta: avi/Ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

A légierő 87 célpontot bombázott le a Gázai övezetben, megtorlásul az Izraelre kilőtt több tucat rakétáért.

Az izraeli légierő éjszaka 87 terror célpontot bombázott le a Gázai övezetben megtorlásul a mintegy 34 rakétáért, amit gázai terroristák lőttek ki Izraelre az éjszaka során.

A hadsereg szerint az Iszlám Dzsihád Szíria és Irán utasítására hajtotta végre a rakétakilövéseket.

A rakéta eső este 10 óra és hajnali 3 óra között 6 sorozatban indította be a légvédelmi szirénákat a déli határ mellett. Majd 3 óra csend után reggel 6-kor, 8-kor ée valamivel 10 óra előtt ismét aktiválódtak.

A Vaskupola légvédelmi rendszer 13 rakétát ártalmatlanított, kettő nem jutott át a határon, a maradék pedig nyílt területen landolt.

7 személy sokkot kapott, egy 14 éves fiú és egy 50 éves férfi pedig enyhe sérüléseket szenvedett fedezék keresés közben. A sérülteket az askeloni Barziliai Orvosi Központba szállították.

Israel Defense Forces on Twitter

On the bottom right of the screen, the Iron Dome fires missiles to intercept rockets fired from #Gaza towards homes in #Israel. 8/14 rockets fired from Gaza were successfully intercepted by the soldiers operating the Iron Dome. https://t.co/eX4usJyvnE

Anyagi kárról nem érkezett jelentés.

Szderot város szóvivője közölte, hogy legalább nyolc rakétát lőttek ki a városra, ebből hatot szétlőtt a Vaskupola, kettő pedig nyilt területen landolt.

Válaszul a légierő harci repülői és helikopterei különböző Hamász pozíciókat támadtak az övezetben, köztük két fegyvergyártó létesítményt, 5 katonai bázist, egy kiképző létesítményt, egy terroralagutat és egy megfigyelőállomást.

Az Izraeli Védelmi Erők később közölte, hogy a repülőgépek egy négyemeletes épületet is célba vettek Gázaváros Daraj szomszédságában, amelyet a Hamász biztonsági szolgálata használt.

Az épület bérlőit többször is figyelmeztették a bombázás előtt, hogy ürítsék ki a helyiségeket.

A rakétatámadásért a Gázai övezet második legnagyobb terrorszervezete, a Palesztin Iszlám Dzsihád vállalta a felelősséget, tettükkel a pénteki Visszatérés Menete tüntetések 5 halottját akarták megbosszulni.

Az izraeli hadsereg azonban irányelvéhez hűen az övezet irányítóját, a Hamász terrorszervezetet okolta a történtekért.

Mindeközben Gadi Eisenkot vezérkari főnök éjszaka helyzetértékelést tartott a hadsereg Tel-Aviv-i központjában a vezérkarral és a Sin Bét belbiztonsági ügynökséggel.

A rakétatámadást megelőzően erőszakos összecsapásokra került sor a gázai tüntetők és az izraeli hadsereg között.

Az izraeli hadsereg becslései szerint mintegy 16 000 gázai vett részt a Visszatérés Menete erőszakos tüntetéseken a gázai-izraeli határ több pontján.

A “Gáza nem adja meg magát” címen futó tüntetésen a lázadók autógumikat gyújtottak fel, Moltov-koktélokkal, gránátokkal és kövekkel dobálták a katonákat és két határsértési kísérlet is történt. A hadsereg tömegoszkató eszközökkel és speciális esetekben éles lőszerrel reagált az erőszakos megmozdulásokra.

Továbbá “az események során az izraeli hadsereg támadó helikopterei és repülője három Hamász katonai pozíciót támadott a Gázai övezet északi részén,” közölte az izraeli hadsereg.

ujkelet.live

[popup][/popup]