Gáza: megérkezett az e havi 15 millió dollár Katarból

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Gázai média jelentések szerint a katari delegáció Mohammed al-Emadi vezetésével vasárnap este megérkezett a Gázai övezetbe a havi készpénz segély szállítmánnyal.

Gázaiak várakoznak a készpénzsegélyre 2018 novemberében 

Az elmúlt nyolc évben Katar több százmillió dollárt adott a Gázai övezetnek az infrastruktúra, az egészségügy, a villamos energia és más projektek támogatására.

A delegáció érkezése szombaton lett volna esedékes, de Izrael állítólag eltolta egy nappal, hogy a tisztviselők megbeszéléseket folytathassanak a küldöttség tagjaival a határ menti csendet örző tűzszüneti megállapodásról.

A riport szerint Khaled al-Khardan nagykövet helyettes 15 millió dollár készpénzt vitt be az övezetbe éjszaka az Erez-határátkelőn keresztül.

A pénzből kb. 10 millió dollár az övezet mélyszegénységben élő lakosainak megy, családonként száz dollárt fognak kapni. A maradék mintegy 5 millió dollárt az ENSZ-ideiglenes munkahely programjára fordítanak.

A gázai átlagbér 360 dollár/hónap körül mozog a Palesztin Központi Statisztikai Hivatal szerint. Az övezetben rekordmagas, 50 százalék feletti a munkanélküliségi ráta.

Továbbá állítólag 10 millió dollár – egyes riportok szerint 15 – került átutalásra Izraelnek a dízel-üzemanyag szállítmányokra Gáza számára, a villamosenergia-ellátás növelésére.

A Gázai övezetet irányító Hamász terrorszervezet megerősítette a katari készpénz szállítmány megérkezését és azt állította, a terrorszervezet és Izrael közötti megállapodások újabb szintjének végrehajtása már folyamatban van. A terrorszervezet szerint ezek magukban foglalják a víz- és villamosenergia-ellátás fejlesztését, a gázai import-exportra vonatkozó szabályok enyhítését, valamint az ipari projektek bővítését.

Izraeli média jelentések szerint a Hamász korábban arra panaszkodott, hogy Izrael nem teljesíti a tűzszüneti megállapodás ráeső részét, míg Jeruzsálem a megállapodásban foglaltak megszegésével vádolta a terrorszervezetet.

Novemberben egy nem hivatalos tűzszüneti megállapodás részeként a Hamász és Izrael között, Izrael engedélyezte 90 millió dollár katari készpénz segély hat havi elosztásban való beengedését az övezetbe. Az első két részlet novemberben és decemberben a Hamász közszolgák bérét és a nem-katonai kiadásokat fedezte. Januárban a harmadik havi részlet átengedése izraeli részről azonban elhalasztásra került, miután egy gázai terrorista meglőtt egy izraeli katonát a határnál. Benjamin Netanjahu miniszterelnök és a biztonsági kabinet végül engedélyezte a pénz bevitelét az övezetbe, de a Hamász visszautasította a segély átvételét “a megszállás viselkedésére” hivatkozva. Katar a Hamász döntése után bejelentette, hogy megállapodásra jutott az Egyesült Nemzetek Szervezetével, hogy a terrorszervezet által elutasított készpénzt humanitárius projektekre fordítja.

Teljes cikk

Címkék:15 millió dollár, Gáza, Qatar

[popup][/popup]