Gáza: Izrael további enyhítő intézkedéseket hoz, a folytatódó zavargások ellenére

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Izrael szerdán bejelentette, hogy kiterjeszti a gázai halászati zónát és növeli az enklávé vízellátását, enyhítve a gázai terrorszervezetekkel folytatott májusi 11 napos harcok óta alkalmazott szigorított blokádon.

Kerem Salom határátkelő Izrael és a Gázai övezet között

A döntést Izrael Kormányzati Tevékenységek Koordinátora a Területeken (COGAT), mely katonai összekötőként szolgál a palesztinokkal, jelentette be, és azonnal hatályba lépett. Gáza halászati övezetét – írja az ujkelet.live – kiterjesztették 15 tengeri mérföldre – ez a maximális, amit Izrael a Hamász terrorszervezet 2007-es hatalomra kerülése óta engedélyez -, és bővítették az áruk és felszerelések beengedését az övezet területére.

További ötezer gázai kereskedő számára bocsátanak ki beutazási engedélyt Izraelbe, így az Izraelben engedélyezett üzletemberek száma eléri a hétezret. Engedélyhez azonban csak a koronavírus ellen beoltott vagy a vírusból felépült személyek juthatnak.

Izrael ezenkívül ötmillió köbméterrel bővíti az enklávé számára biztosított friss vízellátást.

A nyilatkozat megjegyezi, hogy a COGAT azt tervezi, hogy további árukat enged be Gázába, ha a biztonsági helyzet stabilizálódik.

Basszam Gabin, a Kerem Salom határátkelőhely palesztin oldalának igazgatója azt állította, 30 teherautó cement, 120 teherautó sóder és 15 teherautó acél lépett be Gázába kedden. Az építőanyagokat állítása szerint hétfőn kezdtlk beengedi, és az átkelő szinte ugyanolyan kapacitással működik, mint a májusi háború előtt.

Egy névtelenül nyilatkozó izraeli biztonsági tisztviselő megerősítette, hogy építőanyagok jutottak be Gázába. Konkrét részletekkel nem szolgált, de azt mondta, hogy azok a korábban bejelentett kormányzati döntések hatálya alá tartoznak.

A szerdai döntés a megszokottnál is feszültebb időszakban született. A Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet tagjai az elmúlt hetekben újraindították a tűzveszélyes léggömbök küldését Izraelbe, számos tüzet okozva a határ izraeli oldalán, és erőszakos tüntetéseket szerveztek a határ mentén.

Teljes cikk

Címkék:enyhítés, Gáza, Tüntetések

[popup][/popup]