Gantz: Irán nem vezető hatalom, kifogyott az adú ászokból

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A Knesszet Védelmi és Külügyi Bizottsága előtt felszólalva Beni Gantz védelmi miniszter hétfőn kijelentette, hogy Irán hátrányos helyzetben van és engedményekre kényszeríthető.

Beni Gantz védelmi miniszter az izraeli hadsereg hadgyakorlatán az északi határnál 2020. október 27. Fotó: Beni Gantz/Twitter

A fejleményeket az ujkelet.live ismerteti.

„Irán belföldi helyzete lehetőséget kínál a nemzetközi közösség számára. Irán nem vezető hatalom – polgárai szenvednek a rossz gazdasági helyzet miatt, a beruházások és a fejlesztések 50 százalékkal csökkentek az elmúlt évtizedben, és az ország számos belső és külső kihívással szembesül” – mondta Gantz a törvényhozóknak.

„Az iráni rezsim jól ismeri ezt a helyzetet, és mint ilyen, Irán valódi aduász nélkül érkezik a tárgyalásokra. Lehetséges és szükséges is véget vetni Irán „időhúzási” stratégiájának. Mélyítjük a nemzetközi együttműködést, és biztos vagyok benne, hogy hamarosan a nyílt és burkolt akciók is bővülni fognak, különféle eszközökkel”.

,,Az elmúlt másfél évben haderőépítést folytattunk, olyan új eszközöket szereztünk be, amelyek biztosítják Izrael védelmi fölényét a térségben minden fenyegetéssel szemben” – hangsúlyozta a védelmi miniszter.

A júdeai és szamáriai helyzettel kapcsolatban:

„Az elmúlt hetekben a megnövekedett számú riasztásra válaszul kiterjedt terrorelhárítási műveleteket hajtottunk végre, amelyek a [terror] képességeket és szándékokat egyaránt megnyirbálták. Ezek a műveletek folytatódnak. Növeljük jelenlétünket a terepen, és elszámoltatjuk azokat, akik terrort és uszítást terjesztenek. Intézkedni fogunk a Hamász minden olyan kísérletével szemben, amely a megerősödésére irányul vagy hogy ártson az izraeli állampolgároknak – bárhol, bármikor.”

Nacionalista bűncselekmények

„A terrorizmus elleni küzdelem fő feladata mellett sajnos tanúi lehettünk palesztinok és izraeli katonák elleni izraeli támadásoknak is, amelyek fizikai sérüléseket és anyagi károkat is okoztak. Ezek az események mind erkölcsileg, mind végrehajtásukat tekintve elfogadhatatlanok, és nem tűrjük őket. Támogatom az Izraeli Védelmi Erők katonáit, a rendőrséget és a biztonsági erőket, amelyek a törvényeknek és a politikai kör által diktált irányelveknek megfelelően működnek. Júdea és Szamária lakosainak túlnyomó többsége erkölcsös és törvénytisztelő egyén, aki támogatja és értékeli biztonsági erőink tevékenységét, és ellenzi az erőszakos cselekményeket. Továbbra is azon fogunk dolgozni, hogy fenntartsuk a rendet.”

ujkelet.live

Címkék:Benny Gantz, iráni fenyegetés, Izrael

[popup][/popup]