Frölich Róbert az új országos főrabbi

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Mazsihisz Rabbitestülete Frölich Róbertet, a Dohány utcai zsinagóga rabbiját választotta meg új országos főrabbinak.

frolich_robert_forabbi

Ennek a tisztségnek nincsenek nagy hagyományai a magyar zsidóság körében, elsőként Schweitzer József, a Rabbiképző Intézet igazgatója viselte, de nyugállományba vonulásakor megvált az ezzel járó felelősségtől, és csak a “nyugalmazott országos főrabbi” titulust tartotta meg.

A Mazsihisz honlapja ezt írja Frölich Róbertről.

Frölich Róbert (Budapest, 1965. november 12.) a Dohány utcai zsinagóga főrabbija, nyugállományú dandártábornok, volt vezető tábori rabbi. A középiskolát az Anna Frank Gimnáziumban végezte 1984-ben, majd az Országos Rabbiképző Intézetben tanult tovább, ahol 1990-ben fejezte be a tanulmányait és avatták rabbivá. 1990-ben és 1991-ben Jeruzsálemben továbbképzésen vett részt.

1986 és 1988 között a Bethlen téri zsinagóga vallásoktatójaként működött, majd 1989-ben a Dózsa György úti zsinagóga rabbi-helyettese lett. 1990-ben az Újpesti zsinagógába távozott, ahol rabbivá nevezték ki. Ezt a posztot 1991-ben a Páva utcai zsinagóga rabbi állására cserélte. 1993-ban nevezték ki a Dohány utcai zsinagóga főrabbijává, amit máig is ellát. 2015. januárjában a Budapesti Zsidó Hitközség akkori vezetője, Schwezoff Dávid a zsinagóga beléptetési rendszerével kapcsolatos pályáztatás miatt felmondott neki, ezt azonban mind a Dohány utcai Zsinagóga közössége, mind pedig a Rabbitestület elutasította és Frölichet megerősítette pozíciójában.

A vallási pályája mellett oktatói, illetve katonai (tábori lelkészi) karriert is befutott. 1991-ben a Lauder Javne Világi Zsidó Iskola, illetve az Anna Frank Gimnázium tanára is lett. Előbbit 1993-ban, az utóbbit 1996-ban hagyta ott, amikor az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem tanára, 1998-tól pedig adjunktusa lett 2006-ig. 1991-ben került a Honvédelmi Minisztériumhoz, ahol először az Egyházi Szakértői Irodában volt vallási szakértő, majd 1993-ban a Katonai Lelkészi Hivatal beosztott lelkésze lett. Innét 1994-ben nevezték ki a Tábori Lelkészi Szolgálat, Zsidó Lelkészi Szolgálati Ág, Tábori Rabbinátus vezető tábori rabbijává ezredesi rangban. 1995-ben dandártábornokká nevezték ki. Az aktív katonai szolgálatból 2010-ben nyugállományba vonult. Nős, két gyermek apja.

A neológ rabbik egyúttal közfelkiáltással Deutsch Róberttet nevezték ki a Rabbiság vezetőjének, helyettesének Schönberger András pécsi főrabbit, valamint Radnóti Zoltánt, a budapesti Lágymányosi zsinagóga rabbiját választották meg titkosan.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke, mint a szervezet világi vezetője gratulált Frölich Róbertnek, valamint az új tisztségviselőinek, akiknek sok bölcsességet, empátiát és erőt kívánt az előttük álló feladatokhoz.

 

[popup][/popup]