Fischer Iván Izraelben: “Külföldön sokan osztozunk a fájdalmukban”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója az Izraeli Filharmonikus Zenekar meghívására január 19-én Izraelbe utazott. Vezényletével a zenekar Tel Avivban, Haifában és Jeruzsálemben ad koncerteket január 22-28. között.

Fischer Iván angol nyelvű blogbejegyzést tett közzé útjáról a fenti fotóval.

“Nagy öröm volt a nagyon népszerű énekesnővel, Noával beszélgetni. A koncert előtt az öltözőmben találkoztam vele. Mögöttünk a falon látható egy fotó, amelyen Zubin Mehta átadja az Izraeli Filharmonikus Zenekar zeneigazgatói posztját a rendkívül tehetséges Lahav Shani-nak.

Ő is sárga szalagot visel, mint a legtöbb tel-avivi ember, jelezve, hogy a túszokat haza kell hozni. Noa baloldali békeaktivista, arab művészekkel dolgozik együtt, a zsidók és arabok közötti barátságot népszerűsíti. Most kevesebbet lép fel, mert Izraelben sokan nem értenek vele egyet, és nem tudják elképzelni, hogy békés megközelítése sikeres legyen. Nemzetközi turnékat is lemondtak, mert Európában izraeli művésznek tartják, és a koncerttermek félnek az ellene tiltakozó palesztinbarát csoportoktól. Ez őrültség, mert ő egy kivétel. Ő azt képviseli, amit ezek a tüntetők valószínűleg szívesen hallanának, de bármi is legyen a nézete, nem minden izraeli művészt látnak szívesen. Megpróbálok megoldást találni.

A koncertterem tele volt, több mint 2000 hallgatóval. Az elején elmondtam a közönségnek, hogy Dvorak Notturno című művét azért tettem a műsor elejére, hogy kifejezzem együttérzésemet mindazokkal, akik elvesztették, vagy akiknek hiányzik egy szerettük, hogy éreztetni akarom velük, hogy nincsenek egyedül, hogy külföldön sokan osztozunk a fájdalmukban. A zenekar gyönyörűen játszott.”

[popup][/popup]