Fischer Iván beszédével indul a 20. Budapest Pride felvonulás

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Fischer Iván karmester beszédével indul el július 11-én 16 órakor a 20. jubileumi Budapest Pride LMBTQ felvonulás a leszbikusok, melegek, biszexuálisok, transzneműek és queerek társadalmi elfogadásáért.

„Nincs a heterókkal semmi baj, egészen addig, amíg nem akarják rákényszeríteni saját életmódjukat másokra” – Fischer Iván azóta sokat idézett mondata 2013-ban hangzott el a 18. Budapest Pride Fesztivál megnyitó rendezvényén. (A teljes beszéd itt elérhető: https://www.youtube.com/watch?v=iAR2iH0tVUs)

A világhírű karmester beszédében arra biztatott, hogy „legyen mindenki büszke magára, aki vállalja a másságát”, illetve hogy álljunk ki minden olyan csoport mellett, akiket elnyom a többségi társadalom. „Fogjunk össze, álljunk ki a melegekért, leszbikusokért, biszexuálisokért, és álljunk ki a cigányokért, zsidókért is.”

Fischer évek óta rendszeresen részt vesz a meneten, a 20. jubileumi Budapest Pride LMBTQ felvonulást pedig az ő beszéde indítja majd el. Ezt követi majd Nagy Szilvia, a Szivárvány Misszió Alapítvány elnökének beszéde, majd elindul a tömeg az Andrássy út és a Nagymező utca sarkáról.

A Budapest Pride egy olyan világot képzel el, ahol a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer embereket nem éri rendszerszintű és hétköznapi hátrányos megkülönböztetés nemi identitásuk és/vagy szexuális orientációjuk miatt, ahol teljes az LMBTQ emberek társadalmi elfogadottsága.

Fischer Iván karmester a Budapesti Fesztiválzenekar és a berlini Konzerthaus zeneigazgatója. Nemzetközi díjai mellett (Kristály-díj, Chevalier des Arts et des Lettres, a brit Királyi Filharmóniai Társaság Díja, Ovatie-díj, a Brit Royal Academy of Music tiszteletbeli tagja) Kossuth- és Prima Primissima-díjas.

 

[popup][/popup]