Feltörték? Nem törték? Előtte? Utána?

Írta: (MTI/Reuters/dpa) - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Tagadta Irán szerdán az izraeli média azon híreit, melyek szerint az iráni hírszerző szolgálat feltörte a telefonját Beni Ganznak, aki Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő legfőbb kihívója az április 9-én esedékes parlamenti választásokon.

Ganc és Netanjahu (Fotó: Gili Yaari, Yonatan Sindel/Flash90)

 

Az izraeli 12-es hírcsatorna a múlt héten számolt be arról, hogy az izraeli belbiztonsági szolgálat (Sin Bét) arról tájékoztatta Ganzot, hogy az irániak meghekkelték a telefonját.

Bahrám Kászimi iráni külügyi szóvivő visszautasította az erről szóló jelentést. “A cionista rezsim tisztségviselői egyre inkább hozzászoktak ahhoz, hogy napi szinten hazugságokat terjesszenek Iránról” – áll a tárca által kiadott közleményben.

Irán és Izrael között Mohammed Reza Pahlavi iráni sah idején szoros katonai együttműködés volt, azonban az 1979-es iráni iszlám forradalom után a két ország eltávolodott egymástól, olyannyira, hogy a zsidó állam Irán halálos ellensége lett, és viszont.

Az izraeli miniszterelnök választási kampányának központi részévé tette az arról szóló értesüléseket, hogy a volt vezérkari főnök telefonját irániak feltörték. Netanjahu kampánystábja ezzel ellenzéki vetélytársa politikusi gyengeségét igyekszik bizonyítani.

Szerdai közleményében Netanjahu azt firtatta, hogy vajon Ganz felelőtlenül használta-e személyes telefonját. “Hogyan fog szembeszállni Iránnal, az első számú ellenséggel miniszterelnökként, ha Irán érzékeny információval rendelkezik Önről?” – tette fel a kérdést, hozzátéve, hogy Ganz zsarolás célpontjává válhat.

Az izraeli ellenzék legnagyobb erejének számító Kék-Fehér (Kahól Laván) politikai szövetség vezetője megerősítette, hogy meghekkelték a telefonját, amely azonban közlése szerint nem tartalmazott érzékeny információt.

Ganz kampányának egy meg nem nevezett szóvivője a dpa német hírügynökségnek elmondta, hogy a hackertámadás még azelőtt történt, hogy Ganz színre lépett a politikában. A szóvivő nem erősítette meg, de nem is tagadta, hogy a hackertámadást irániak hajthatták végre, az erről szóló információknak a kampány közepén való kiszivárogtatását ugyanakkor “különösnek” nevezte.

[popup][/popup]