Félmillió ember vett részt az ultraortodox Kanievsky rabbi temetésén Izraelben

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Izraelben félmillióan kísérték utolsó útjára a zsidó ultraortodoxia 94 éves korában, pénteken elhunyt szellemi vezérét, Chajim Kanyevszki rabbit – jelentette rendőrségi becslés alapján a katonai rádió vasárnap.

Kanievsky rabbi búcsúztatására félmillió ember gyűlt össze (Fotó: Arie Leib Abrams/Flash90)

A temetési menet megindulása előtt, a rabbi bné-braki otthonánál, a Tel-Aviv melletti ultraortodox többségű elővárosban több vallási vezető méltatta kivételes tudását és spirituális vezetői szerepét.

Utódja a 98 éves Gerson Edelstein rabbi lesz a litván ultraortodox irányzat élén. Ez a szélsőségesen szigorú vallási irányzat a zsidó vallási könyvek tanulmányozását tekinti a férfiak legfontosabb feladatának, szemben a haszid udvarokkal, ahol a tudatosság és tanulás mellett dalokkal, mesékkel és érzelmi átéléssel közelítenek a hithez.

Kanyevszki rabbi a folyamatos tanulás mellett – élete során 85-ször végigtanulmányozta a Bibliát és a hozzá kapcsolódó zsidó szent szövegeket – afféle haszid udvart is fenntartott lakóhelyén, ahol híveit tanácsokkal és áldással fogadta. Rendkívüli tekintélyre tett szert az Izraelben és a külföldön élő ultraortodox zsidók körében, noha nem volt semmiféle hivatalos címe, s nem vezetett vallási főiskolát, jesivát sem.

Több mint 3000 rendőr biztosította a temetési menetet, ahol a mintegy félmillió ultraortodox hívő többször is áttörte a kordonokat, s ezrek próbáltak meg odaférkőzni a halottaskocsihoz, hogy azt megérintve búcsúzzanak rabbijuktól.

A tömeg miatt sokáig nem tudott elindulni a temető felé a halottaskocsi, és sokan attól tartottak, hogy a zsúfoltságban az emberek agyon fogják taposni egymást. A temetőbe csak 500 embert terveztek beengedni, a rabbi rokonait, a legtekintélyesebb ultraortodox vezetőket, a hozzá közel állókat, tanítványait.

A tömeg azonban ott is áttörte a kordonokat, és ezrek özönlöttek be. A Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet szerint a temetés során 58 könnyű sérültet a helyszínen láttak el, hat embert pedig további kezelésre egészségügyi intézményekbe kellett szállítani.

Izrael központi részén vasárnap lezárták a főutakat, autópályákat, még a tel-avivi iskolák is távoktatásra tértek át, hogy a gyerekek és szüleik közlekedése ne terhelje tovább az utakat a temetésre érkezők mellett.

A rendőrség és a mentőszolgálat teljes készültséggel vonult fel, ugyanis tavaly, április végén Izrael történetének legsúlyosabb civil katasztrófája történt, amelyben életét vesztette negyvenöt ultraortodox zarándok és százötvenen megsebesültek, amikor a Merón-hegyen több százezer ember részvételével évente megrendezett zarándoklaton összezsúfolódott a tömeg. (MTI, Shiri Zsuzsa)

[popup][/popup]