Februárban Jeruzsálemben találkoznak a V4-ek kormányfői, Lapid tiltakozik

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Izrael jövő hónapban vendégül látja a visegrádi országok vezetőit, ezzel új szintre emelve a felek közötti kapcsolatokat.

Benjamin Netanjahu és Orbán Viktor Budapesten 2017. július (fotó: youtube screenshot)

A jeruzsálemi csúcstalálkozó lesz az első alkalom, hogy az 1991-ben alapított konzorcium Európán kívül találkozik.

A külügyminisztérium hétfőn kiadott ütemterve szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök, Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, Andrej Babis cseh miniszterelnök és Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök február 18-19-én fog Jeruzsálemben ülésezni.

A fővárosban rendezett csúcstalálkozó valószínűleg arra fog összpontosítani, hogyan tudna a 4 ország segíteni az EU Izraellel szemben alkalmazott igazságtalan politikája elleni harcban.

Benjamin Netanjahu minisztereknök 2017 júliusában budapesti látogatása során hívta meg a 4 vezetőt Jeruzsálembe.

A soron következő találkozó részleteit Netanjahu Brazíliában vitatta meg Orbánnal január 1-jén. A megbeszélést követően Netanjahu Twitteren elismerését fejezte ki Budapest „erős támogatása iránt a nemzetközi fórumokon Európában.”

Orbán tavaly júliusban járt Izraelben, míg Morawieckinek ez lesz az első látogatása a lengyel holokauszt-törvény elfogadása óta, amely bűncselekménynek nyilvánította a náci Németország Lengyelországban elkövetett bűneinek áthárítását a lengyel államra vagy népre.

A magyar gyökerekkel rendelkező Jáir Lapid a Jes Átid párt vezetője Twitteren kritizálta Netanjahut a találkozó megszervezése miatt, mondván, a meghívott vezetők egyike – Morawiecki – elfogadott egy törvényt, “amely bemocskolja a holokauszt áldozatainak emlékét”, míg egy másik – Orbán – antiszemita tartalmú kampányt folytatott, utalva Orbán Viktor, Soros György elleni hadjáratára. “Ezzel elvész minden nemzeti büszkeség továbbá kárt okoz nekünk a nemzetközi színtéren. A miniszterelnöknek le kell küzdenie a kampányfotók iránti vágyát és törölnie kell [a találkozót].”

ujkelet.live

Címkék:Izrael, V4

[popup][/popup]