„Ez Lengyelország, nem Izrael!”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Szélsőjobboldali tüntetés a Lengyel Függetlenség Napján.

A Mérce tudósítása szerint több tízezer lengyel csatlakozott a hétfői Függetlenség Menetéhez Varsóban, melyet 2010 óta minden évben a Második Lengyel Köztársaság kikiáltásának évfordulóján tartanak. Az eseményt lengyel szélsőjobboldali csoportok szervezik, de az elmúlt években a 2015 óta kormányon lévő Jog és Igazság pártja is támogatta azt, tavaly például, a köztársaság 100. évfordulóján ők is felvonultak Andrzej Duda elnökkel együtt.

Sokak szerint a Jog és Igazság azért kezdett nyitni a szélsőjobb felé, hogy nehogy azok saját pártot alapítsanak, amely elszipkázná a jobboldali szavazókat. Ez a terv viszont becsődölt, októberben a frissen alakult szélsőjobboldali Konföderáció 7%-ot kapott a választásokon, így bekerültek az országgyűlésbe.

Centenárium és kormánypárt nélkül idén ugyan jóval kevesebben vettek részt a felvonuláson, de a varsói városháza így is 47 ezerre teszi a felvonulók számát, a szervezők (valószínűleg erősen túlzó) becslése pedig 150 ezer főről beszél.

A meneten részt vett sok kisgyermekes család is, a felvonulók magját azonban idén is keményvonalas nacionalisták képezték. A vörös és fehér füstbombák, illetve a horogkeresztre hajazó Falanga-szimbólumok közt sok helyen felbukkant az idei menet jelképe, egy rózsafüzért tartó ökölbe szorított kéz. A szervezők, azaz a Radikális Tábor, a Nemzeti Mozgalom és az Össz-lengyel Ifjúság szerint ez a szimbólum a római katolikus ellenállást jelképezi a terjedő melegjogi követelésekkel szemben.

A felvonulásról természetesen nem maradhatott el a szokásos LMBTQ- és EU-zászlóégetés. A tüntetők egy csoportja lengyel intifádát követelt a cionista elnyomással szemben „Ez Lengyelország, nem Izrael!” skandálással kísérve.

merce.hu

[popup][/popup]