„Ez egy olyan tanács, amely többször ítélte el Izraelt, mint Iránt, Szíriát, Észak-Koreát együttvéve”

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Benjámin Netanjahu:  az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának jelentése a 2014-es gázai háborúról elfogult, Izrael nem követett el háborús bűnöket.

ohchr-300x300

Az ENSZ Emberjogi Főbiztosságának (OHCHR) logója

A kormányfő bírálta az ENSZ jelentését, amely szerint mind Izrael, mind a palesztin fegyveres csoportok olyan tömeges méretekben sértették meg a polgári személyek alapvető jogait, ami már háborús bűnnel ér fel.

A jelentést készítő bizottságot „egy olyan tanács nevezte ki, amely mindent megtesz az emberi jogok védelmének kivételével. Tétlenül nézte, ahogy több ezer rakétát lőttek ki Izraelre” – mondta hétfőn Netanjahu a Likud párt frakcióülésének kezdetén, a dokumentum nyilvánosságra hozása után a kneszetben.

„Ez egy olyan tanács, amely többször ítélte el Izraelt, mint Iránt, Szíriát, Észak-Koreát együttvéve” – bírálta az ENSZ Emberi Jogi Tanácsát a miniszterelnök. „Először egy olyan személyt neveztek ki a bizottság élére, aki uszított és bujtogatott Izrael ellen, és pénzt is kapott a palesztinoktól”- utalt a grémium éléről fél év után az izraeli bírálatok miatt visszavonult William Schabas nemzetközi jogi szakértőre.

„Izrael önvédelmet folytat” – hangsúlyozta Netanjahu. „Múlt héten nyilvánosságra hoztunk egy átfogó jelentést, amelyben szakemberek részletezték a civilekre civilek mögül lövő terroristák tetteit”, – utalt az ENSZ-nek volt tábornokok és diplomaták által készített háttértanulmányra, amely szerint Izrael szigorúan teljesítette a nemzetközi hadviselés szabályait.

Benjámin Netanjahu összegzésül kijelentette, hogy „Izrael nem hajtott végre háborús bűnöket. Minden, emberek életét védő ország ekképp viselkedett volna; a bizottság nem várhatja el, hogy ölbe tett kézzel nézze, ahogy több ezer rakétát lőnek ki a polgáraira. Továbbra is erővel és határozottan fogunk fellépni minden minket megtámadóval szemben” – szögezte le.

Az ENSZ jelentése ellen foglalt állást az ellenzéki szociáldemokrata Munkapártot vezető Jichák Herzog is. „Az izraeli hadsereg erkölcsös és semmiféle jelentés nem győzhet meg minket az ellenkezőjéről. Miközben a Hamász a civileket támadja, mi mindig megpróbáljuk csökkenteni az ártatlan áldozatok számát” – indokolta Hercog az állítását.

 

[popup][/popup]