Évadnyitó utcabál a Révay utcában – szeptember 11.

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A már hagyományos Évadnyitó utcabált idén szeptember 11-én, vasárnap tartják a Révay utcában, a Bálint Házban és a ház előtt.

utcabál révay 2

A rendezvényen koncertekkel, beszélgetésekkel, sport- és gyerekprogramokkal, árusokkal valamint a zsidó konyha remekeivel várnak minden érdeklődőt. A gyerekeknek délután a Rutkai Bori Banda zenél, a nagyszínpadon látható Ponauer Flóra és Lamm Dávid majd záró eseményként a Klezmer R’s & MediCantare Leánykar koncertjét hallgathatja meg a közönség.

A Bálint Ház nagytermében az ősszel induló előadássorozatokból is ízelítőt  kaphatnak a látogatók: Zseniális ötletek, ötletes zsenik avagy, hogy lesz egy ötletből siker – Winkler Nóra beszélget vendégével *** Genderutópia – Üvegplafon workshop Réz Annával *** Vajon minden megengedett a terrorizmus elleni harcban? Balázs Gábor eszmetörténész előadása.

A kicsiket eközben egész délután izgalmas állomások, Kockaland és Éld Át- játékos ismerkedés a zsidósággal, kézműves foglalkozások, arcfestés, trambulin és játszóház várja, a nagyobbak pedig részt vehetnek az ingyenes sportbemutatók egyikén.Az Utcabál részletes programja:

www.balinthaz.hu/utcabal

www.facebook.com/events/1057049111048209/

A Bálint Ház fotópályázatot hirdet, melynek témája: A világ 2001. szeptember 11. előtt és után. Az ezen a napon történtek mindannyiunk kollektív emlékezetének részévé váltak, máig pontosan fel tudjuk idézni, hogy hol voltunk, mit csináltunk éppen, amikor megkaptuk a hírt a ikertornyokba csapódó repülőgépekről.
Minden más lett, rá kellett döbbennünk, hogy a terror bárhol lecsaphat, immár nem csupán Izraelben, a Közel-Keleten vagy Afrika valamelyik távoli szegletében. A terror házhoz jön. Értelmezésünk és tapasztalásunk sérthetetlenségünkről egy pillanat alatt szertefoszlott, szeptember 11-én a nyugati civilizáció komoly sebet kapott. Mindannyian célpontok lettünk, itt a világ “boldogabbik felében” is.
Pályázatunkkal emlékezünk. Emlékezünk a 3000 áldozatra, a szeptember 11. előtti világra.

Részletek: http://web.balinthaz.hu/Pages/122

***

A Bálint Ház 1994. októberében nyitotta meg kapuit, Közép- és Kelet-Európa első zsidó közösségi központjaként a holokauszt óta. Létrehozása a JDC, az angol World Jewish Relief (WJR), a Doron Alapítvány és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) közös erőfeszítéseinek eredménye. A Ház névadója a magyar származású, Londonban élő Bálint család, amely jelentős adománnyal járult hozzá a közösségi ház megalapításához.

A rendezvény főtámogatója a JDC-MAZS (Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány), amely 1991-ben jött létre, az American Jewish Joint Distribution Committee (JDC) magyarországi szervezeteként. A kiemelten közhasznú szervezet célja, hogy hozzájáruljon a zsidó identitás kialakításához és megtartásához.

A korábbi Nyitott Ajtók évadnyitó utcabálról letölthető nagyfelbontású képeket a http://balinthaz.hu/sajto/20160911_Balint_Haz_evadnyito_utcabal/  internetes címen találnak.

További információ: Fodor Natália / [email protected]

 

utcabál Révay u

Programok a házban:

15:00-16:00 Két haza fájdalma – Rachel Korazim előadása az izraeli irodalomnak egy nagyon érzékeny, de egyben rendkívül valós témáját járja körbe: azt a tényt, hogy még a legelszántabb cionisták is nehezen illeszkedtek be az új hazába. Rachel, Lea Goldberg, Agi Misol, Balfour Hakak, Amos Oz és sokan mások írásain keresztül a honvágyról, az óhaza iránti vágyódásról hallunk majd, s a jobb izraeli jövő reményéről.

17:00-18:00 Balázs Gábor: Vajon minden megengedett a terrorizmus elleni harcban?

A résztvevőknek lehetősége lesz Balázs Gábor eszmetörténésszel, az OR-ZSE tanárával és a Lauder Iskola judaisztika szakértőjével klasszikus és modern források alapján arról tanulni, hogy vajon a mai izraeli modern etikai normák és a zsidó hagyomány forrásai szerint milyen “rendkívüli eszközök” engedhetőek meg vészhelyzetben, a terror elleni küzdelemben.

 

18:30-19:45 Zseniális ötletek, ötletes zsenik avagy, hogy lesz egy ötletből siker – Winkler Nóra beszélget Márk Szonja cukrásszal, az Édesem cukrászda tulajdonosával.

Ötletünk mindig van, jó ötletünk is néha, de vajon hogy lesz egy jó ötletből egy megvalósult, működő dolog, ami sok embert megmozgat, hasznos és esetleg még pénzt is hoz az ötletgazdának? Ezekre a kérdésekre keressük a választ új sorozatunkban, melyben Winkler Nóra beszélget egy-egy „ötletes zsenivel”

Folytatás: november végén.

18:30-20:30 Genderutópia – Üvegplafon* workshop Réz Annával

Milyen lenne az életünk, ha megvalósulna a nemek közti társadalmi egyenlőség? Milyen világ épülne, ha lebontanánk azokat az előítéleteket, amelyek ma nagyban meghatározzák a hivatásunkat, a családhoz való viszonyunkat, a gazdasági helyzetünket?  És most ne azt mondd, hogy milyen NEM lenne! Inkább képzeld el, milyen lenne: milyenek lennének a párkapcsolataink, a munkánk, hogyan nevelnénk a gyerekeinket, mit tartanánk értékesnek és követendőnek egy ilyen utópikus társadalomban? Réz Anna, filozófus workshopján ezekről a kérdésekről beszélgetünk, valamint arról, hogy mit tudunk tenni egyénileg és közösségileg azért, hogy a „genderutópia” valóra váljék.

*Üvegplafon: a nőkhöz kapcsolódó nemi sztereotípiák következtében lejátszódó hátrányos megkülönböztetés

20:00-21:00 Talmud nem csak nőknek

A “Talmud nem csak nőknek” előadássorozat azzal a céllal indult útjára 2014 decemberében, hogy közelebb hozza az ősi zsidó szövegeket a felgyorsult rohanó világunkhoz, és vendégelőadók iránymutatásával bárkinek lehetősége nyíljon elmélyülni egy-egy olyan témában, ami nagyon is aktuális napjainkban, de már bölcseinket is foglalkoztatta.

A tavalyi Utcabál és idén Sávuot után a “Talmud nem csak nőknek” ismét a Bálint Házban vendégeskedik.

Ezúttal Fináli Gábor rabbi és Hegedűs Pál matematikus érkezik izgalmas témákkal az évadnyitó utcabálra. Szeptember 11-e apropóján többek között a kollektív emlékezet és zsidó közösség kapcsolatáról is lesz szó.

Színpadi programok:

15:00-15:30  Salom Klub zenés összeállítása

15:30-16:35   Bemutatkoznak a Bálint Házban működő klubok és közösségek, ifjak és idősek, a házban működő sporttanfolyamok (Salsa, Kóser aerobik, Capoeira, Táncoló talpak).

17:00-18:00  Rutkai Bori Banda gyermekkoncert

18:00-18:20  Tombola + pályázat eredményhirdetés

18:30-19:30  Polnauer Flóra és Lamm Dávid koncert

20:00-21:00  Klezmer R’s & MediCantare Leánykar koncertje

 

Az utcai programok (15:00tól)

KOCKALAND & Éld Át! – Állomásos gyerekprogram

Héber kalligráfia workshop Magyar Sárával

Börze

Zsidó Szervezetek

Arcfestés

Sabre Kávézó

Társasjátékosok Klubja

DIY Pálinkás Mariannal

Ugrálóvár

Ringató
✡ A programokra a belépés ingyenes.

A Fitnesz és Baba-Mama Bálint kártyák ezen a délutánon 30 % kedvezménnyel kaphatók! www.balinthaz.hu/tagsagi

[popup][/popup]