Európa Tanács: Fokozni kell az antiszemitizmus elleni fellépést

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Hírek - lapszemle

A gyűlöletbeszéd és a gyűlöletből fakadó összetűzések számának növekedése miatt az antiszemitizmus elleni fellépés fokozására szólított fel nyilatkozatában a strasbourgi székhelyű, 46 tagot számláló Európa Tanács főtitkára szerdán.

Marija Pejcinovic Buric (Fotó: Sandro Weltin ©Council of Europe)

Marija Pejcinovic Buric kijelentette: az elmúlt hetekben Európa-szerte tapasztalt, riasztóan megnövekedett antiszemita incidensek súlyos fenyegetést jelentenek minden tagállamra nézve.

A zsinagógák, a zsidó iskolák és közösségi központok, valamint zsidók testi épsége elleni támadások közvetlenül veszélyeztetik az európai értékeket és szabadságot – figyelmeztetett.

“Üdvözlöm tagállamaink kormányainak eltökéltségét, hogy véget vessenek ezeknek az elviselhetetlen eseményeknek az európai földön. Amíg zsidó polgártársaink újra biztonságban nem érzik magukat, amíg mindennapjaikat már nem jellemzi félelem, addig folytatnunk és fokoznunk kell erőfeszítéseinket” – fogalmazott.

A főtitkár felszólította a nemzeti hatóságokat, hogy fokozzák az antiszemitizmus elleni küzdelmet, amihez támogatását ajánlotta, és szolidaritását fejezte ki az áldozatokkal.

Az Európa Tanács továbbra is élen jár az antiszemitizmus és a gyűlölet minden formája elleni küzdelemben, beleértve a muszlimellenes gyűlöletet is – emelte ki. A vonatkozó egyezmények, az intézmények és az ellenőrző mechanizmusok a tagállamok és minden európai szolgálatában állnak és maradnak a gyűlölet és az etnikai vagy vallási megkülönböztetés bármely formája elleni küzdelemben, valamint az Emberi Jogok Európai Egyezményében foglalt értékek védelmében – tette hozzá az Európa Tanács főtitkára. (MTI)

[popup][/popup]