Euroiudaica: Három ország zsidó színházai a nagyváradi zsidó kulturális fesztiválon

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Euroiudaica címmel tartanak fesztivált Nagyváradon szeptember 3–9. között.

A nagyváradi zsinagóga

A zsidó kultúrát és hagyományokat bemutató esemény hét napján számos programot szerveznek. A fesztivált első alkalommal 2007-ben rendezték meg Nagyszebenben, az Európa Kulturális Fővárosa Nagyszeben program részeként.

Az idei nagyváradi rendezvénysorozat a romániai és különösen a nagyváradi zsidóság kulturális örökségét, valamint a romániai, magyarországi, szlovákiai és lengyelországi kortárs művészek munkásságát tárja a nagyközönség elé.

A rendezvénysorozat szeptember 3-án, vasárnap 12 órától kezdődik a váradi városháza nagytermében. Ugyanaznap 16.30 órától Cristian Pușcaș építész tart idegenvezetést, amelyen a váradi zsidó örökség történetét mutatja be. A vezetett városnézést szeptember 9-én, szombaton 11 órától megismétlik. A túra a Viznitz zsinagógától (Liliom/Crinului utca 2. szám) indul. A fesztivál első napja hagyományos klezmer zene és izraeli táncok bemutatójával zárul. Este 20 órától a Szent László téren felállított színpadon fellép a Bukarest Klezmer Band, a Hakeshet Klezmer Band és az Or Neurim – írja az erdon.ro.

Szeptember 4-én, hétfőn Rock’n’roll zsidók címmel tart konferenciát Berti Barbera zenész a Darvas–La Roche-házban. Egyébként minden nap 11 órai kezdettel tartanak majd beszélgetéseket különböző témákban. Hétfőn 16.30 órától könyvbemutatók és irodalmi viták sorozata kezdődik szintén a Darvas-házban. Ugyanaznap 18.30 órától színházi előadást mutatnak be a váradi színházban a Állami Zsidó Színház előadásában, míg 21 órától Berti Barbera és Mariano Castro tart koncertet a Noo’vo Resto Loungeban.

Szeptember 5-én 11 órától Zsidó Nagyvárad címmel tartanak konferenciát a Zsidó Történeti Múzeumban, 16.30 órától a Noo’vo Resto Loungeban újabb könyvbemutatók lesznek, 19 órától pedig a Hegedűs a háztetőn színdarabot játssza a Iosif Vulcan társulat.

A Varsói Zsidó Színház egy előadásából

Szeptember 6-án 11 órától kezdődő konferencia és a 16.30 órától kezdődő könyvbemutató is a jiddis tematikában fog zajlani. 18.30 órától a budapesti Gólem Színház előadását lehet megtekinteni a stúdióban, míg 20.31-tól zsidó zenei koncertet tart a Varsói Zsidó Színház a neológ zsinagógában.

Szeptember 7-én 16.30 órától folytatódnak a kötetbemutatók a Zsidó Történeti Múzeumban, 18.30 órától a Varsói Zsidó Színház lép fel a váradi színházban, míg 20.30 órától a budapesti Gólem Színház előadását lehet megtekinteni a stúdióban. Szeptember 8-án 11 órától konferencia lesz a Zsidó Történeti Múzeumban, 18 órától pedig Nógrádi Gergely (Magyarország) és Pusztai Emanuel tart koncertet az ortodox zsinagógában. Ugyanitt 16.30 órától beszélgetést szerveznek Kérdezd a rabbit címmel.

A fesztivál szeptember 9-én, szombaton 21 órától a szlovákiai Pressburger Klezmer Band koncertjével zárul a Szent László téren. A fesztivál egész ideje alatt a neológ zsinagógában egy standot állítanak fel, amelynél a Hasefer legújabb könyvei tekinthetők meg. A belépés minden rendezvényre ingyenes a szabad helyek függvényében, kivételt képez a Hegedűs a háztetőn előadás, melyre jegyet kell váltani. (erdon.ro)

[popup][/popup]