Enyhítések Izraelben: újra ki lehet menni a parkokba

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások enyhítéséről döntött a kormány Izraelben.

A korlátozások fokozatos enyhítésének első, kísérleti lépéseként újraindítják a kiskereskedelemnek, az üzemeknek és gyáraknak, valamint a szolgáltatásoknak egy részét.

Szombatig elővigyázatossági korlátozásokat fognak meghatározni ezeken a helyeken egyebek közt a kötelező fertőtlenítésről, a fizikai távolság fenntartásáról, a dolgozók testhőmérsékletének ellenőrzéséről, a maszkok viseléséről, és ha ezeket a szabályokat nem tartják be, akkor szankciókkal büntetik majd az üzletek tulajdonosait.

A nemzetbiztonsági tanács és egy nekik tanácsokat adó, szakemberekből álló bizottság javasolta az enyhítéseket egy átfogó stratégia keretében, amely a válságból kivezető utat próbálja megjelölni. A lépésekben egyeztették és összehangolták az egészségügyi, a pénzügyi, a gazdasági és biztonsági minisztériumok követelményeit.

Az elfogadott javaslat szerint a vállalkozásokat korlátozott, ellenőrzött módon, mértékkel fogják újraindítani. A pénzügyminisztérium kísérleti programot dolgoz ki egyes kereskedelmi ágak számára, melyeket meg lehet nyitni az egészségügyi minisztérium iránymutatásai alapján. Lila jel lesz az engedélyezett boltokon százról ötszáz méterre fogják növelni vasárnaptól a lakosság szabad mozgását lakóhelyétől, és kétfős csoportokban szabad lesz szabad téren sportolni. Első lépésként megnyithatnak a speciális, az általánostól eltérő tantervű általános iskolák, de csakis egyéni oktatást végezhetnek bennük.

A szakemberek a következő két napban fogják kidolgozni az új működési feltételeket, és kiválasztani a kísérletben részt vevő intézményeket, szakmai csoportokat. A változtatások várhatóan vasárnaptól és hétfőtől lesznek érvényesek.

A döntéseket súlyos viták előzték meg, ugyanis a ynet értesülései szerint az egészségügyi minisztérium csak egy hónap múlva engedélyezte volna a kereskedelem újraindítását, és az új fertőzöttek napi számának két számjegyűvé válásától tette volna függővé a nyitást. A pénzügyminisztérium ugyanakkor a vasárnapi kezdést követelte.

Jelenleg Izraelben naponta mintegy háromszáz új koronavírus-fertőzést mérnek, de ha ebben nem számolják bele a külföldről, elsősorban az Egyesült Államokból hazatérőket és a gócokban élőket, akkor a fertőzések száma százhatvanra csökken.

A nyitásról szóló stratégiai döntést megnehezíti, hogy jövő csütörtökön kezdődik a muzulmán böjti hónap, a ramadán, amikor napnyugta után, esténként hagyományos nagycsaládi összejöveteleket tart a muzulmán lakosság, és a hónap végén lesz Izrael függetlenségi napja, amikor az “ország születésnapját” hatalmas összejövetelekkel, koncertekkel, házi és nyilvános bulikkal szokták megünnepelni.

Az izraeli hatóságok attól tartanak, hogy ezeken a rendezvényeken súlyos fertőzés törhet ki az egész országban mind az ország ötödét kitevő arab, mind a zsidó lakosság körében.

Izraelben pénteken a járvány kitörése óta közel tizenháromezer koronavírusos fertőzöttet tartottak nyilván, akik közül 182-en súlyos állapotban, 129-en lélegeztetőgépen vannak. A halálos áldozatok száma 148. Már közel háromezren meggyógyultak a betegségből, és nem fertőznek.

(Shiri Zsuzsa/MTI)

Címkék:enyhítések, Izrael, koronavírus

[popup][/popup]