Emberrablás tűzszünet alatt

Írta: MTI/Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Összeomlott a péntek reggeltől bejelentett 72 órás gázai humanitárius tűzszünet.

izraeli katonák

Erről az izraeli Háárec című lap szerint Izrael hivatalosan is értesítette az ENSZ képviselőjét. Az egyiptomi határ melletti Rafahnál heves tűzharcok dúlnak, amelyekben palesztin források szerint már több mint negyvenen vesztették életüket.

A Háárec szerint Izrael tájékoztatta Robert Serryt, az ENSZ megbízottját, hogy Jeruzsálem befejezettnek tekinti a tűzszünetet. Az övezettel szomszédos településeken több rakétariadó volt a Gázából útnak indított rakéták miatt.
A miniszterelnöki hivatal közleménye szerint „a Hamász és a gázai terrorszervezetek ismét durván megsértették a tűzszünetet, noha amellett ezúttal az ENSZ főtitkára és az Egyesült Államok külügyminisztere előtt is elkötelezték magukat.”

Az egyiptomi határ melletti Rafahnál heves tűzharcok dúlnak, amelyekben palesztin források szerint már több mint negyvenen vesztették életüket és több tucat sebesültet ápolnak.

A hadsereg közlése szerint Rafahnál egy alagútból hamászos fegyveresek támadtak az izraeli katonákra, noha a fegyverszünet feltételeként a palesztinok elfogadták, hogy Izrael tovább folytathatja az alagutak felszámolását. A fegyveresek rajtaütöttek egy alagutak felszámolásával foglalkozó izraeli egységen, egy öngyilkos harcosuk felrobbantotta magát a katonák közelében. A közelharcban a palesztinok magukkal vittek egy izraeli katonát. Az izraeli hadsereg azonosította a katonát, aki Hadar Goldin, a Givati brigád egyik tisztje.

A tízes tévécsatorna szerint a palesztin fegyveresek a tűzszünet életbe lépése után másfél órával rabolták el a katonát. Egyelőre nem világos, hogy a túszul ejtett katona életben van-e, családját értesítették a történtekről. A Hamász azt állítja, hogy a katona elrablása a tűzszünet életbe lépése előtt történt, de ezt az izraeli hadsereg cáfolta.

Izrael nagy erőkkel lövi azokat a hamászos egységeket, amelyek információi szerint a katona elrablásáért felelősek.

[popup][/popup]