“Előre, ébredő csatársor! Ma pogrom lesz!”

Írta: Szegedi Péter / valogatott.blog.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Az elmúlt években sokszor hallhattuk, hogy a szurkolók tartják vissza a családokat, „békés polgárokat” a magyar bajnoki mérkőzések látogatásától. Sorozatunkban korabeli tudósításokra támaszkodva mutatjuk be, hogy az erőszak a kezdetektől fogva része volt a magyar futball mindennapjainak. Az embereket ez mégsem tartotta távol a stadionoktól, hisz még igazi futballt láthattak…

!ezert_nem_jartak_a_csaladok_meccsre_sorozatkep__veglegesAz 1902-ban alapított Újpest-Rákospalotai Atletikai Klub (URAK) hosszú évekig legfeljebb szolid eredményeivel tudott az újságok hasábjaira kerülni. Másfél évtizednek kellett eltelnie, hogy a szélesebb publikum megismerje az URAK nevét, de akkor sem a játékosok különleges képességei repítették a klubot a hírnév felé. A háború végén ugyanis a csapat szurkolóinak produkciói hírhedtté tették a rákospalotai erdőben elterülő URAK-pályát. A Sporthírlap 1917. november 19-én a beszédes című „Ázsiai állapotok az URAK pályán” cikkében a TTC egyik tagja számolt be, milyen élményekben részesítették csapatát a vendéglátó „urak”:

„Minden támadásunkat durvasággal akasztottak meg. Minden bíró más pályán 6 tizenegyest ítélt volna már meg. Itt nem lehetett. Otthagytak labdát és emberre mentek. Egyszer azonban oly feltűnő »foul« történt, hogy a bíró kénytelen volt tizenegyest ítélni. Nohát uraim, ezt látták volna! Az out vonal egyszerre megmozdult. (…) A vezetőjük egy Scheer nevű őrmester volt, az URAK intézője. Ez csinálta az egész botrányt. Izgatta a tömeget. A tizenegyes után nem engedte a csapatot tovább játszani. A közönség a pályára tódult. A bíró lefújta a matchet, mi meg haza akartunk menni. Hej, de az öltöző még nagyon messze volt a pályától. A levegő puskaporos volt és elcsattant az első pofon. Nem tudom ki adta, csak azt tudom, hogy egyik játékosunk kapta. Az egész banda ránk rohant. Már azt hittem, hogy vége a heccnek, pedig csak most kezdődött. Amint kiértünk a kapun, mintegy 5–600 ember várt botokkal és kövekkel felfegyverkezve. Kövek és pfúj kiáltásokkal vegyített reprodukálhatatlan kifejezések röpködtek a levegőben. A sértések még elpárologtak, a kövek azonban rajtunk koppantak. Egy-egy ütést kaptunk, egy-egy kő repült. Végre engem is ütés ért. Természetesen karddal vertem szét a csőcseléket, amely gyáván elkotródott. Még utóvédjeik is harcoltak, akik a hídról követ és bűzbombákat dobtak a kupénkba.”

Az URAK később is többször került a hírekbe szurkolói botrányos viselkedése miatt, ráadásul a Tanácsköztársaság bukása után ők produkálták a futballpályán az első, antiszemita incidenst is. 1919 októberében a cionista VAC vendégeskedett Rákospalotán, a meccs után a helyiek még egy véletlenül odatévedt féllábú (!) nézőt is megvertek.

A teljes cikk itt olvasható.

támogatás
Pop up banner1
[popup][/popup]