Elkezdték a megrongált gyöngyösi zsidó temető helyreállítását

Írta: mazsihisz.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

A Magyar Zsidó Szociális Segély Alapítvány rendkívüli önkéntes akciót szervezett. A fővárosi és vidéki önkéntesek együtt kezdték el a sírkert rendbe tételét. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és az Élet Menete Alapítvány biztosítja a buszokat, az önkéntesek élelmezését pedig egy budapesti kóser pékség.

heisler_temeto_gy__ngy__s.jpg

Heisler András, a Mazsihisz elnöke újságírói kérdésre elmondta: azért tartotta fontosnak, hogy az önkéntesek élén maga is részt vegyen a temető rendbehozatalában, mert ez a munka értékmentés mellett értékképzés is, hiszen különböző felekezetek, pártok tagjai, önkormányzati képviselők álltak együtt az ügy mellé.

Heisler András a munkálatok közben Breuer Péter szerkesztő, újságíró kérdéseire beszélt a temetők megújításáról, szóba kerültek a kormányzattal kapcsolatos megbeszélések, ahogy az általános biztonsági kérdések is.

Mi a helyzet a többi temetővel, amelyek szintén elhagyatott állapotban vannak? Kinek a feladata a gondoskodás ezekről? A Mazsihiszé, vagy netán – ahogy azt a Miniszterelnökséget vezető miniszter is elmondta – a helyi hatóságoké, mert az ő elődjeik is felelősek abban, hogy nincsenek utódok, akik a zsidó közösség tagjaiként gondoznák a temetőket?

Sajnos valóban a történelem egyik legborzasztóbb hagyatékáról van szó, Magyarországon közel 1600 elhagyott zsidó temető van, ezt a mennyiséget a megmaradt közösség képtelen karbantartani. A kormány indított egy nagyvonalú kezdeményezést a zsidó temetők felújításával, karbantartásával kapcsolatosan, ebben a Mazsihiszt kiemelt partnernek tekintik majd.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]