Elkapták az Eládban gyilkoló két terroristát

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Vasárnap délelőtt, több mint két napig tartó hajtóvadászat után, az izraeli biztonsági erők elfogták az Eládban gyilkoló két palesztin terroristát a város közelében.

Az itzraeli civilekre baltával támadó két merénylő: Asz’ad Juszef Asz’ad al-Rifa’i és Szubi Emad Szubi Abu Sqeir

Letartóztatásukat követően – írja az ujkelet.live – átadták őket a Sabak (Sin Bét) belbiztonsági szolgálatnak kihallgatásra.

A rendőrség és a hadsereg később további részletekkel szolgál az akcióról.

A letartóztatás előtt Jáákov “Kobi” Sabtáj rendőrfőkapitány reggel beszélt a terroristák utáni hajszát vezető egységekkel.

,,Ez egy nehéz incidens. A feltételezésünk szerint a terroristák még mindig a környéken [Izraelben] vannak, és minden erőforrásukat és képességüket aktiválják. Nem nyugszunk, amíg kézre nem kerítjük ezeket a terroristákat.”

,,Ezek olyanok, mint a sebzett állatok. Hosszú ideje vannak élelem és víz nélkül, és valószínűleg mindent megtesznek, amit tudnak – vagy végrehajtanak egy utolsó öngyilkos támadást, mely így vagy úgy véget vet nekik, vagy megpróbálnak túlélni, és kihasználni gyenge pontjainkat.”

Sabtáj megköszönte a rendőrök eddigi erőfeszítéseit:

,,Vannak itt olyanok, akik nem hunyják le szemüket. Végül is jó úton haladunk. Minden eszközünket és képességünket bevetjük a hadsereggel és a Sabakkal, hogy elkapjuk ezeket a terroristákat.”

Oren ben Jiftach, a balszerencsés sofőr, a terroristák első áldozata

Három áldozatuk egyike szállította csütörtökön Eládba a két terroristát, akik késsel és baltával halálos terrortámadást hajtottak végre, közölték biztonsági tisztviselők pénteken.

Oren Ben Jiftach 35 éves lodi sofőr volt, aki a 19 éves Asz’ad Juszef Asz’ad al-Rifa’it és a 20 éves Szubi Emad Szubi Abu Sqeirt felvette és a terrortámadás helyszínére vitte. A terroristák a feltételezések szerint a Júdea és Szamáriánál lévő biztonsági elválasztó résein átszöktek izraeli területre.

Amikor megérkeztek a városba megtámadták és megölték Ben Jiftachot. Innen az Ibn Gvirol utcába mentek, ahol megöltek két helyi lakost, Jonatán Habakukot és Boáz Golt és megsebesítettek négy másikat.

Héber nyelvű sajtóértesülések szerint Ben Jiftach nem tudta, hogy a páros illegálisan tartózkodik Izraelben. A múltban legalább 10 alkalommal szállította őket dolgozni az ultraortodox városba, és nem tudott támadási terveikről.

Bár technikailag illegális, számos izraeli sofőr végzi palesztin napszámosok szállítását, akik Júdea és Szamáriából besurranak az ország különböző pontjain lévő munkahelyekre.

Teljes cikk

[popup][/popup]