Elindult a sábeszbusz

Írta: globoport.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Shabus néven indítottak szombati járatot izraeli aktivisták, akiknek elegük lett abból, hogy az országban az ünnepnapon nincs tömegközlekedés a városokban. Alig pár napja tart a kezdeményezés, de már most komoly népszerűségnek örvend.

shabusAz egész mozgalom akkor kezdődött, amikor Jisrael Katz, az izraeli kormány közlekedésügyi minisztere egy fényképet rakott ki a Facebook adatlapjára, amin éppen kirándult: „Buszok és tüntetések nélkül”. Ez kiverte a biztosítékot a szombati tömegközlekedést támogatók körében, akik először az interneten bírálták és támadták a miniszter – aki ezzel párhuzamosan marxistáknak és baloldali anarchistáknak nevezte a mozgalom tagjait – és áprilisban tüntetéseket tartottak a miniszter háza előtt. Azóta az interneten, a közösségi oldalakon, de már a Knesszetben is folyamatos a vita arról, hogy legyenek-e buszjáratok szombaton vagy nem.

A támogatók szerint a szombati tömegközlekedésre azért van szükség, mert Izraelben élnek szegény családok, akiknek nincsen személygépkocsijuk, s így nem tudnak sehova elmenni pihenni, vagy szórakozni. A másik ok pedig, hogy elsősorban „zöld buszokat” indítanának útnak, ami csökkentené a környezetszennyezést a városokban. Végül 12 jeruzsálemi aktivista megunta a vitát és bejelentette: saját buszjáratot indítanak. Május 1-én éjjel startolt a „Shabusnak” nevezett járat, ami hivatalosan „szövetkezeti buszként” van számon tartva , így nem ütközik törvénybe a buszjárat üzemeltetése.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]