Elhunyt Hankiss Ágnes

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Hetvenegy éves korában, augusztus 17-én elhunyt Hankiss Ágnes, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának tagja, író, pszichológus, volt Fidesz-MPP Európa parlamenti képviselő. 

Hankiss Ágnes (MTI/Európai Parlament/Benoit Bourgeois)

Édesanyja Köves Erzsébet, aki a Nagy Imre perben meggyilkolt Losonczy Géza titkárnőjeként került száműzetésbe, az akkor hatéves Ágnes kislányával, a romániai Snagovba. (Köves később sokáig a Rakéta Regényújság szerkesztőjeként dolgozott). Édesapja Erdős Péter újságíró, popmenedzser, akit zsidó származása miatt 1944-ben Borba, majd a buchenwaldi koncentrációs táborba deportáltak, ahonnan épségben hazatért – írja a Wikipedia.

Az NMHH honlapján olvasható életrajza szerint Dr. Hankiss Ágnes a fővárosi Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban érettségizett francia tagozaton, majd az ELTE Bölcsészettudományi karán 1973-ban klinikai pszichológiából diplomázott, rá egy évre pedig megszerezte bölcsészdoktori címét társadalom-lélektanból.

Ezután közel tíz évig társadalom-lélektant tanított alma matere jogtudományi karán. 1989-ben A Jövő Irodalmáért díjat, 1992-ben József Attila-díjat kapott. 1990 és 1994 között képviselő a fővárosi önkormányzatban, ahol a Kulturális, valamint az Emberi jogi és kisebbségi Bizottságok tagja.

Az 1990-es évektől a 2000-es évek végéig a Magyar Rádió Közalapítvány, majd a Duna TV kuratóriumi elnökségeinek tagja, a magyar kultúra belgiumi bemutatkozását szolgáló, 1999-ben megrendezett Europalia Hungaria rendezvénysorozat kormánybiztosa, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület alelnöke és az általa alapított Károlyi Palota Kulturális Központ és a Hamvas Béla Kultúrakutató Intézet főigazgatója. 2003 és 2008 között a Hír TV és az ECHO tv több politikai beszélgetős magazinjának a műsorvezetője. 2009 és 2014 között európai parlamenti képviselő, 2016 óta pedig a Nemzeti Közszolgálati Egyetem címzetes docense és a Terrorelhárítási Tanszék megbízott vezetője.

Első férje, Hankiss Elemér után vette fel a Hankiss vezetéknevet – említi a róla szóló Wikipedia szócikk.

Gyászolja második férje, Vitézy László filmrendező; valamint közös gyermekük, Vitézy Dávid közlekedési szakpolitikus, 2011–2014 között a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója, ma a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója.

Hankiss Ágnes a korábbi években lapunkban is publikált: Naplótörmelékek, Kiengesztelődés és megbocsátás és A szív csökönyösei című írásai jelentek meg a Szombatban.

[popup][/popup]