Elfogták az izraeli tinédzserek gyilkosainak egyikét

Írta: Shiri Zsuzsa / MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli biztonsági erők elfogták a gázai konfliktus súlyosbodását okozó júniusi hármas gyilkosság egyik palesztin gyanúsítottját – közölte a katonai rádió szerdán.

israel teenagers

A három izraeli tizenévest elrabló és megölő csoport vezetője, Hoszám Kavaszme a jelentés szerint be is ismerte, hogy ő szerezte be az akcióhoz szükséges eszközöket, ő irányította az akciót végrehajtó, jelenleg szökésben lévő két palesztint, és segédkezett a holttestek elrejtésében. A negyvenéves hebroni férfit már július 11-én őrizetbe vették Ciszjordániában (Jeruzsálem mellett) egy rokona házában, de elfogását csak most hozták nyilvánosságra.

Kavaszme a Gázai övezetet ellenőrző radikális palesztin szervezettől, a Hamásztól kapott pénzt a június 12-i hármas gyilkosság végrehajtatásához – állította a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet. Az áldozatok holttestének megtalálása után Hoszám Kavaszme elhagyta otthonát, elfogásáig különböző rokonoknál húzta meg magát, miközben azt tervezte, hogy hamis papírokkal Jordániába szökik.

Kihallgatása során beismerte, hogy ő vezette a csoportot, amelynek rajta kívül még két tagja volt. A három fiatal megölése után az egyik elkövető hozzá utazott, majd a földi maradványokat együtt rejtették el egy általa két hónappal korábban vásárolt földön.

A három izraeli tizenéves elrablása, majd megölése indította el azt az erőszakhullámot, amely az Erős Szikla hadművelethez, annak következtében pedig – gázai források szerint – mintegy 1900 palesztin megöléséhez vezetett (Izrael szerint közülük 900-an iszlamista szervezetek fegyveresei voltak). A harc izraeli oldalon – hivatalos közlés szerint – hatvannégy katona és három civil halálát okozta.

[popup][/popup]