Életfogytiglant kértek a brüsszeli zsidó múzeumban gyilkoló terroristára

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Életfogytig tartó börtönbüntetés kiszabását kérte a főügyész a belgiumi zsidó múzeum előterében 2014 márciusában végrehajtott, négy halálos áldozatot követelő támadás elkövetőjére, Mehdi Nemmouche-ra – jelentette a helyi sajtó hétfőn.

Mehdi Nemmouche (forrás ejpressorg)

A brüsszeli központi bíróságon Yves Moreau főügyész az ítélethozatal előtt kijelentette, csak az életfogytig tartó büntetés elfogadható Nemmouche esetében. Véleménye szerint Nemmouche olyan súlyos bűncselekményt követett el, hogy ha ő nem kap életfogytig tartó börtönbüntetést, akkor soha többé senkit nem lehet majd életfogytiglani börtönre ítélni. Mint közölte, a kiszabott büntetésnek példát kell statuálnia a táskába rejtett bombákkal utazó terroristák számára, hogy megértsék, hogy számukra Belgium tiltott terület – tette hozzá Moreau.

A belga sajtó arra is kitért, hogy Belgiumban az életfogytiglan 20 és 35 év közötti szabadságvesztést jelent, amely jó magaviselet miatt jelentősen rövidülhet is.

A brüsszeli bíróság csütörtökön mondta ki bűnösnek Nemmouche-t és segítőjét, Nacer Bendrert terrortámadás elkövetése miatt. Bendrer a fegyverek beszerzésében segédkezett.

A Brüsszel belvárosában található zsidó múzeum látogatói ellen 2014 tavaszán követett el fegyveres támadást a szíriai harcokból visszatérő, akkor 29 éves Mehdi Nemmouche. A támadásban meghalt egy izraeli házaspár, valamint a múzeum belga férfi alkalmazottja és egy önkéntes dolgozója, egy francia nő. Ez volt az első európai területen elkövetett terrortámadás, amelyet az Iszlám Állam nevű terrorszervezet magára vállalt.

támogatás
Pop up banner
[popup][/popup]