Egyre több magyar zsidó vándorol ki Ausztriába

Írta: hvg.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Egyre több magyar zsidó család csatlakozik a bécsi zsidó hitközséghez, akik szívesen fogadják őket, mert az utóbbi években megfogyatkozott tagjaik száma.

 judenplatz

A bécsi zsidó hitközség tapasztalatai szerint egyre több magyar zsidó vándorol ki Ausztriába – írja a Der Standardosztrák lap. “Ugyan örülök, hogy jönnek az emberek, de nem vagyok boldog a körülményektől – a magyarországi politikai helyzettől és az antiszemitizmustól -, amik erre kényszerítik őket” – nyilatkozta a hitközség elnöke, Oskar Deutsch az APA osztrák hírügynökségnek.

“A bécsi polgármester Michael Häupl és felesége, Johanna Mikl-Leiter jelezték, támogatnak mindenben minket, ha a Magyarországból történő bevándorlás felerősödik” – tette hozzá Deutsch, aki nemrég az EP képviselőit kérte arra, hogy tegyenek intézkedéseket Magyarország ellen. “Nem történhet meg ebben a korban az, hogy egy EU-tagországban cigányokat vernek” – jelentette ki az elnök.

“Mindig szavakkal kezdődik és ez ma Magyarországon nagyon szélsőséges” – véli Deutsch, aki hosszú ideje szóvá is tette aggodalmát. “A magyarok azt válaszolják: nincs antiszemitizmus Magyarországon. Ez persze nem egy olyan válasz, ami kielégítene, hanem egy veszélyes fajta, mert nem igaz” – tette hozzá a zsidó hitközség vezetője.

A bécsi zsidó hitközség egyébként egyre zsugorodik, most mintegy 8000 tagja van. “Véleményünk szerint ha nincs bevándorlás, megszűnik a közösségünk” – véli az elnök, hozzátéve: terveik szerint a piros-fehér-piros kártya segítségével minden évben 150 zsidó családot hoznak Bécsbe a világ minden tájáról.

Ausztriában 2011. július 1-től vezették be a szakképzett munkaerő és családjaik bevándorlását megkönnyítő ún. piros-fehér-piros kártyát.

[popup][/popup]