Egyre több francia zsidó költözik Izraelbe

Írta: hu.euronews.com - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli választás előestéjén az antiszemitizmus erősödése miatt nyugtalankodnak Franciaországban, még Strasbourgban is, ahol mintegy tizenötezer zsidó él, a legrégebbi, már a középkor óta fennálló zsidó közösségben.

Maurice DahanAz antiszemita tettek száma 130 százalékkal emelkedett, aminek következményeként egyre többen hagyják el az országot.

– A párizsi merényletek és a koppenhágai támadások után a sarre-unioni zsidó temetőt is megrongálták: ismeretlenek háromszáz sírt gyaláztak meg a kisváros sírkertjében. Emiatt érzik úgy sokan a közösségben, hogy itt nincs múltjuk, de jövőjük sem – mondta Maurice Dahan, a terület egyházi tanácsának alelnöke.

2014-ben mintegy hétezer zsidó hagyta el Franciaországot, hogy Izraelbe költözzön, ez duplája a 2013-as adatnak. A strasbourgi zsidó közösség vezetője Izraelben keresett fel franciákat, akik elhagyták az országot.

– Nekik gyakorlatilag már az elejétől fogva a fejükben volt ez a terv, bár szerintem egy kicsit még korai volt. Ők nem elmenekültek Franciaországból, hanem végrehajtották ezt a régi tervüket, volt aki vallási okokból, volt aki spirituális céllal, és volt, aki a jövőjét tervezte így – mondta Thierry Roos, a terület egyházi tanácsának szóvivője.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]