Egyiptom – Tiltakozásból káosz?

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

kairo

Összecsaptak az egyiptomi rendőrséggel a Mohamed Murszi államfő és a Muzulmán Testvériség hatalma ellen tiltakozó ellenzéki tüntetők a kairói elnöki palota előtt pénteken. Az újabb erőszakos cselekményekért az elnöki hivatal az ellenzéki politikai erőket tette felelőssé.

Az államfő politikája ellen tiltakozó több ezres tömegből kövekkel és benzines palackokkal dobálták meg a palotát védelmező rendőröket, akik könnygázzal és vízágyúkkal válaszoltak. Több benzines palack berepült a palota kertéje, emiatt az egyik fa lángra kapott. A rohamrendőrség sikertelenül próbálta feloszlatni a tömeget.

Az egyiptomi főváros központjában, a Tahrír téren is szórványos összecsapások voltak a néhány ezer főt számláló tiltakozók és a rendfenntartók között. A kövekkel megdobált rendőrök gumilövedékkel lőttek a tüntetőkre, akik közül legalább két ember megsebesült.

A tiltakozási hullám nyolcadik napján ezrek vonultak utcára néhány más egyiptomi városban, így Alexandriában, Iszmaílijában és Port-Szaídban is. Ez utóbbiban több ezer ember tüntetett, de péntek estig békés maradt ez a megmozdulás.

Az elnöki hivatal este az ellenzéki politikai erőket tette felelőssé az elnöki palotánál történtekért. Az erről szóló közleményében hangsúlyozza: ezeknek az “erőszakos és vandál cselekményeknek” semmi közük sincs a szabad véleménynyilvánítás törvényes gyakorlásához. Az elnökség figyelmeztetett: a biztonsági erők a leghatározottabban fognak fellépni a középületek védelme érdekében.

A korábbi napok utcai tüntetései, a január 25. óta tartó zavargások az ország több városában csaknem hatvan halálos áldozatot követeltek.

A pénteki összecsapásokat azért tartják különösen nyugtalanítónak a politikai megbékélést kereső erők, mert az előző nap az erőszakról való lemondásról állapodtak meg a rivális egyiptomi pártok.

Mohamed Murszi államfő múlt vasárnap szükségállapotot rendelt el a Szuezi-csatorna mentén fekvő három kormányzóságban – illetve nagyvárosban – Szuezben, Iszmaílijában és Port-Szaídban. Az elnök egyidejűleg nemzeti párbeszédet kezdeményezett, amit az ellenzék feltételekhez kötve elutasított, majd saját párbeszéd-javaslattal állt elő.

[popup][/popup]