Egy tennessee-i körzetben nem taníthatják az iskolák a Maust, a világhírű holokauszt-képregényt

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Egy Tennessee-i körzet, McMinn County iskolaszéke januárban úgy döntött, hogy kiveszik a tantervből Art Spiegelman világhírű képregényét, a holokausztot feldolgozó Maust. Azzal indokolták a döntést, hogy „szükségtelen káromkodások és meztelenség” szerepel a könyvben, így az „nem megfelelő” a nyolcadik osztályosok számára, „egyszerűen túl felnőttközpontú”. Azt is kifogásolták, hogy erőszakot és öngyilkosságot ábrázol, ami szerintük nem egyeztethető össze a közösségük értékrendjével. Erről a magyar médiában többekközött a 444 is beszámolt.

Maus című könyv első kötetének borítója (Forrás: Wikipédia)

A regény 1992-ben jelent meg, számos díjat, köztük Pulitzer-díjat is nyert. Spiegelmann a hír hallatán azt mondta, értetlenül áll a döntés előtt, és orwellinek nevezte azt. „Nagyon sok fiatallal találkoztam már, akik megtanultak dolgokat a könyvemből” – mondta.

Miután sokan mások is felháborodtak a tiltáson, a testület közölte, a döntésük „nem csökkenti a Maus mint hatásos és jelentőségteljes irodalmi alkotás értékét, és nem vitatjuk annak fontosságát, hogy gyermekeinket megtanítsuk a holokauszt történelmi és erkölcsi tanulságaira és valóságára.” Arra utasították a tanárokat, hogy a 13-14 éveseknek a „koruknak megfelelő módon” tanítsák a holokauszt témáját.

Címkék:Art Spiegelman, Maus, USA

[popup][/popup]