Egy magyar, aki futballozni tanította az olaszokat

Írta: Popovics Zsuzsanna, baon.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Solt önkormányzata szerdán emléktáblát avat Weisz Árpád magyar válogatott labdarúgó, edző tiszteletére, aki a város szülötte, egyben posztumusz díszpolgára. A helyi futballpályán, 16 órakor kezdődik az ünnepség, ahol többek között emlékbeszédet mond a Mazsihisz elnöke (Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége).

weisz árpádWeisz Árpádot a mai napig Olaszország egyik legsikeresebb trénereként tartják számon, a futballelmélet és az olasz edzőszakma úttörőjeként ismerik. Weisz a harmincas években először az Internazionale (akkor Ambrosiana), majd a Bologna mestere volt. Ő a legfiatalabb edző, aki bajnokságot nyert Itáliában – 1930-ban 34 évesen az Internazionale kispadján –, emellett minden idők egyik legjobb olasz labdarúgója, Giuseppe Meazza felfedezőjeként is emlegetik.
Weisz solti díszpolgárrá avatását két éve Lencsés Sándorné önkormányzati képviselő kezdeményezte, aki egyben a helyi művelődési ház és könyvtár vezetője.

– Akkoriban még alig találtam jegyzett forrást Weisz Árpád életéről, munkásságáról az interneten. Azóta nagyot fordult a világ, sorra születnek róla újságcikkek, könyv is készül az életéről – meséli Lencsésné Anna. – Az olaszok idén őt választották a rasszizmus elleni harc jelképének. Az év elején Weisz feliratú mezben vonulnak pályára az Internazionale és a Bologna labdarúgócsapatának játékosai, miután a két együttes közös kampányt indított az olasz stadionokban egyre gyakrabban tapasztalható rasszista megnyilvánulások ellen. A találkozót Weisz Árpád, a Bologna és az Internazionale egykori magyar edzője emlékének szentelték.

A teljes cikk itt olvasható.

 

[popup][/popup]