David Cornstein Magyarországról: „…az itt élő zsidók boldogok és elégedettek”

Írta: Kerner Zsolt/24.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Hosszú interjút adott a 24.hu-nak David Cornstein, budapesti amerikai nagykövet. Az alábbiakban néhány részletet közlünk az interjúból.

David Cornstein (Fotó: Marjai János / 24.hu)

a Kitörés túra egy részén horogkeresztek voltak kihelyezve, és Adolf Hitler-portrék lógtak. Még mindig tartja, hogy Magyarországon egy zsidónak nincs mitől tartania?

Amikor hazamegyek New Yorkba, minden alkalommal odajön hozzám valaki, és azt mondja, sajnálom, hogy Budapesten kell élned, ahol olyan nagy az antiszemitizmus. Az, ami most történt, szomorú. De általánosságban azt mondhatom, hogy az itt élő zsidók boldogok és elégedettek. Szinte soha nem történnek erőszakos cselekmények zsidók ellen. Ha hazamegyek New Yorkba, reggelente azt olvasom az újságban, hogy Brooklynban megvertek három zsidó férfit. Minden ilyen eset szörnyű, bárhol történik is. A különbség az, hogy ha itt ilyesmit lát a rendőrség, akkor határozottan fellép, a bűnösök pedig börtönbe kerülnek. Ez a legtöbb, amit a hatóságoktól várhatunk.

A Soros György elleni kampány bújtatott antiszemitizmus volt?

Nem ez a személyes véleményem. Szerintem inkább antiliberális kampány volt egy konzervatívbarát környezetben. Nem az volt a lényeg, hogy Soros György zsidó, hanem az, hogy nagyon liberális, a magyar kormány pedig nagyon konzervatív.

a Trump-kormányzat próbálja közelebb hozni magához a magyarokat, hogy ne Oroszország és Kína felé forduljanak. Mennyire működött ez?

Szerintem nagyon jól. Ez persze csak a személyes véleményem. Több felmérés is nagyon pozitív lett. Az egyikből azt láttuk, hogy amíg korábban csak a magyarok 42 százaléka gondolkozott pozitívan az Egyesült Államokról, most, pár évvel később már 57 százalék. Egy másik felmérés szerint az emberek 70 százaléka azt gondolja, hogy jó Magyarország és az Egyesült Államok kapcsolata. Szerintem a magyar emberek között működik ez az új politika.

És milyen konkrét politikai eredményeket értek el vele?

Elsősorban a katonai együttműködést, ami Magyarországnak, a NATO-nak és az Egyesült Államoknak is jó. Nagyon nehéz volt letárgyalni ezt a megegyezést, de azt látjuk, hogy a magyarok komolyan veszik, és a GDP két százalékát fogják honvédelemre költeni. Ráadásul új katonai beszerzéseket is terveznek, és optimista vagyok, hogy az Egyesült Államokat fogják választani, hiszen mi gyártjuk a világ legjobb haditechnikáját. Emellett, amikor az ENSZ-ben vagy az Európai Unióban számunkra fontos ügyek kerültek elő

Magyarország nyilvánosan kiállt mellettük, megvédte az Egyesült Államokat és Izraelt. Magyarország ráadásul egyike volt a nagyon kevés országnak, amelyek diplomáciai képviseletet nyitottak Jeruzsálemben, miután az Egyesült Államok áthelyezte oda a nagykövetségét. Szijjártó Péterrel együtt utaztunk el a megnyitóra. Magyarország ezenkívül egyike volt a kevés országnak, amelyek támogatásukról biztosították Trump elnök közel-keleti béketervét.

Megjelent nemrég egy cikk a New York Timesban, amiben azt írták, hogy ön aláássa az amerikai külügy munkáját. Tényleg úgy tűnik, mintha a Huawei-ügy például fontosabb lenne az Egyesült Államoknak, mint Oroszország, nemrég még Pompeo külügyminiszter is erről tárgyalt Szijjártó Péterrel. Nem gondolja, hogy jobban kellett volna erőltetni az amerikai akaratot?

Először is hadd mondjam el, szerintem nincs különbség abban, ahogy az Egyesült Államok Oroszország és Kína felé tekint. Mindkét állam rossz szándékkal áll hozzánk. A különbség az, hogy Magyarország 80-85 százalékban Oroszországból szerzi az energiát, és ennek óriási hatása van a politikára. Kína és a Huawei más kérdés. Nem arról szól, hogy ki fejlessze az 5G-hálózatokat, hanem nemzetbiztonsági ügy. Arról szól, ki kontrollálja az ország információit. Elég megnézni, mi történik ma Kínában ezzel a szörnyű vírussal kapcsolatban. Emberek tízezrei betegedtek meg, de elhiszi bárki a világon azokat a számokat, amik a kínai kormánytól jönnek? Szerintem senki nem bízhat a kínai vezetésben.

 

Címkék:David Cornstein

[popup][/popup]