Elhunyt Daniel Kahneman közgazdasági Nobel-díjas tudós

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Kilencven éves korában elhunyt Daniel Kahneman amerikai-izraeli pszichológus, közgazdasági Nobel-díjas tudós – jelentette be lánya.

Az 1934. március 5-én Tel-Avivban született tudós a viselkedési közgazdaságtan egyik megalapítója. A Nobel-emlékdíjat Vernon L. Smith amerikai tudóssal közösen kapta 2002-ben azért a munkásságért, amellyel a közgazdaságtan lélektani és kísérleti kutatási eredményeinek a döntéshozatalban játszott szerepét tárták fel.

Daniel Kahneman kutatásai jelentősek a kognitív pszichológia, ezen belül elsősorban a vizuális percepció területén, valamint tevékenysége meghatározó a szubjektív jóllét kutatásában.

Kahneman így ír a nácik által megszállt Franciaországban szerzett tapasztalatairól, mellyel megindokolja, miért választotta a pszichológusi pályát:

„1941 vége vagy 1942 eleje lehetett. A zsidókat kötelezték a Dávid-csillag viselésére és a 6 óra utáni kijárási tilalom betartására. Egy katolikus barátommal játszottam és túl sokáig maradtam. Kifordítottam a barna pulóveremet és elindultam a néhány háztömbbel arrébb lévő otthonom felé. Amint az üres utcán sétáltam, felbukkant egy német katona. Fekete egyenruha volt rajta, amitől azt mondták, jobban kell félnem, mint a többitől – ezt az SS katonák viselték. Ahogy közelebb értem hozzá, és próbáltam gyorsan elsétálni, észrevettem, hogy erőteljesen bámul. Aztán odahívott magához, felemelt és megölelt. Rettegtem, hogy észreveszi a csillagot a pulóverem belsejében. Hevesen gesztikulálva elkezdett hozzám németül beszélni. Amikor letett, kinyitotta a tárcáját, mutatott egy képet egy fiúról, és adott egy kis pénzt. Biztosabb voltam benne, mint valaha, hogy az édesanyámnak igaza volt: az emberek végtelenül összetettek és érdekesek” (Wikipedia)

[popup][/popup]