Cannes: a zsűri nagydíját kapta az auschwitzi lágerparancsnok idilli családi életét bemutató film

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Cannes-i Filmfesztiválon a zsűri nagydíját kapta a The Zone of Interest , Jonathan Glazer rendhagyó holokausztfilmje, amely egy náci tiszt családjának hétköznapi életén keresztül ábrázolja a Holokauszt történetét.

A film stábja a vörös bársonyszőnyegen

A rendező megköszönte a színészeinek, hogy segítettek abban, hogy a nézők feltehessék maguknak a kérdést: mennyire hasonlítunk rájuk?

A Zone of Interest című kétórás dráma – amelyet több külföldi kritika is Nemes Jeles Lászlónak a 2015-ben forgatott, cannes-i nagydíjas és Oscar-díjas Saul fia című filmjével állít párhuzamba –  a pénteken elhunyt Martin Amis brit író azonos című, 2014-ben megjelent regénye alapján készült.

A film címe annak a 40 négyzetkilométeres területnek a német megnevezése volt, amely az auschwitzi komplexumot körülzáró kerítés és őrtornyok mellett húzódott. Ebben az elzárt övezetben éltek a haláltábort irányító náci tisztek családjaikkal.

Míg a Saul fia szubjektív szemszögből, a gázkamrákban dolgozó egyik sonderkommandós szemszögéből láttatja a koncentrációs tábort, addig Jonathan Glazer a fal túloldalán élő nácikat filmezi, mégpedig saját szavai szerint “nem szörnyekként, hanem átlagos emberekként”.

A 2013-as A felszín alatt című sci-fi 58 éves brit rendezőjének negyedik filmje egy egyszerű történet a táborparancsnok, Rudolf Höss (Christian Friedel) és felesége, a magát “Auschwitz királynőjének” is nevező Hedvig (Sandra Hüller), valamint négy gyerekük boldog mindennapjaira koncentrálva egy uszodás, kertes házban, amely közvetlenül a haláltábor szomszédságában található.

 

[popup][/popup]