CAFe Budapest – Kiállítás nyílt Robert Capa izraeli fotóiból

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Capa Izraelben címmel nyílt kiállítás a legendás fotográfus 1948 és 1950 között, az akkor születő zsidó államban készített képeiből pénteken a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében.

Jószéf Amrani, Izrael budapesti nagykövete a tárlat megnyitóján emlékeztetett arra, hogy rövidesen a hetvenedik évfordulóját ünneplik Izrael Állam megalapításának, amelyhez a magyarországi zsidóság is hozzájárult.

A budapesti zsidó családban született Robert Capa az elsők között örökítette meg a zsidó állam születését és első függetlenségi háborúját – idézte fel.

A diplomata szerint Capa a 20. század számos háborúját, borzalmát fotózta, amiért mára legendás haditudósítóként tartják számon. A fotográfus nevét viselő Capa Központ, ahogy a CAFe Budapest is azon dolgozik, hogy a kultúra segítségével hidakat építsen a nemzetek között – hangsúlyozta a nagykövet.

Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, a CAFe Budapest Operatív Testületének elnöke hozzátette: a pénteken kezdődött kortárs művészeti fesztivál idei díszvendég országa Izrael, melynek budapesti nagykövetségétől sok segítséget kaptak a zsidó kultúrát bemutató programok szervezésében.

A Capa Központ pénteken megnyílt kiállítása Robert Capa képein keresztül egy rendkívül izgalmas korszakba enged bepillantást – jegyezte meg.

Mint hozzátette, a tárlaton láthatók az izraeli pionírok arcai, mindennapjai, azok az apró pillanatok, amelyeket az Izraelbe érkezők átéltek. Capa egy objektíven keresztül, de szubjektív látószögből, tömören, átélhetően ábrázolja a hetven évvel ezelőtt történteket, így képeinek helye van egy kortárs művészeti fesztiválon is – mutatott rá Káel Csaba.

Kőrösi Orsolya, a Capa Központ ügyvezető igazgatója emlékeztetett arra, hogy a Nagymező utcai intézmény évek óta együttműködik a CAFe Budapesttel, most pedig egy igazi különlegességgel jelentkeznek.

Robert Capa 1948 és 1950 között több alkalommal fényképezett Izraelben. Az újonnan alapított zsidó állam első éveinek valóságát örökítette meg, a bevándorlók érkezésétől a menekülttáborok mindennapjain keresztül egészen az otthonteremtésig, ezek minden várakozásával, örömével, fájdalmával és kétségével együtt.

A kiválasztott munkák egyértelmű bizonyítékai Capa kompozíciós virtuozitásának, fotóin megmutatkozik, hogyan építette fel képeit az apró részletek megfigyeléséből, milyen erővel közvetített emberi sorsokat – mondta el Kőrösi Orsolya.

Andrea Holzherr, a Magnum Fotóügynökség kiállítási igazgatója kiemelte, hogy a Magnum Photos nem létezne Robert Capa nélkül, aki nemcsak briliáns fotográfus, hanem a fotóügynökség megálmodója is volt.

A Csizek Gabriella által rendezett kiállítás november 26-ig látogatható.

 

[popup][/popup]