Budapesten is van mostantól éruv, avagy szombat-zsinór

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A háború előtt sok magyarországi településen volt szombat-zsinór (héber nevén éruv), talán a legismertebbek Óbuda, Pápa, Kismarton, de az elmúlt időszakban csak Bodrogkeresztúron létesítettek ilyet. A világ több helyszínéhez hasonlóan Budapesten 2024. április 11. napján elkészült és átadásra került az éruv (szombat-zsinór), mely a város pesti oldalán a zsidó vallási törvényeket legszigorúbban betartók számára is lehetővé teszi a közterületen való hozást és vivést sábátkor (szombaton).

Oberlander rabbi és kollégái ünneplik az éruv létrejöttét

A projekt keretében elkészült jelképes határvonal Budapesten észak–déli irányban halad a Duna vonalán, határolva az Újpest, Rákos, Kőbánya-Kispest, Ferencváros kerületeket, és jellemzően a meglévő, természetes városi környezet adottságait használja fel, úgy hogy az arra járók számára léte fel sem tűnik.

A határvonal kialakítás biztosítja, hogy szombatokon és zsidó ünnepnapokon a vallási szabályok legszigorúbb betartása mellett lehetőség legyen a törvények által megengedett tárgyak viselésére, mozgatására és használatára (pl. imakönyv, táska, hátizsák, kesztyű és babakocsik, kerekesszék tolás stb.) – írja a zsido.com, a Chabad-EMIH lapja, melynek beszámolójában az Chabad irányultságú Oberlander rabbi vezette Budapesti Ortodox Rabbinátus köszönetét fejezi ki Köves Slomónak, a Chabad irányultságú EMIH vezető rabbijának.

Copy of Budapesti ERUV border – Google My Maps

Copy of Budapesti ERUV border

A fenti térképen az éruv határait piros vonal jelzi. A szombattartók és az érdeklődők az eruv.hu honlapon tekinthetik meg a részleteket.

[popup][/popup]