Budapesten is terveztek terrorakciót

Írta: estihirlap.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Kétezer-ötszáz személyt tartanak számon a különböző titkosszolgálatok és rendvédelmi erők az Európai Unióban, akik potenciális elkövetői lehetnek egy terrorcselekménynek – tudta meg a Magyar Nemzet.

Az Europol 2014-es jelentése szerint a mostani egy olyan terrorhullám része, amelynek az első jelei már 2011 óta megfigyelhetők. A párizsi és a koppenhágai merényletet is számos akció előzte meg. Frankfurtban 2011-ben történt a repülőtéren támadás, 2012-ben Toulouse-ban volt lövöldözés, majd a bostoni maratonon hajtottak végre merényletet, és 2014-ben a brüsszeli zsidó múzeumot támadták meg különböző terrorcsoportok.

tekA hírszerző szolgálatok szakemberei elemezték a támadásokat, és felrajzolták a tettesek profilját is. Szerintük jellemzően fiatal, második vagy harmadik generációs, muszlim vallású bevándorlók, akiket Szíriában, Irakban vagy akár Bosznia-Hercegovinában képeznek ki.

Magyarországot egyelőre csak tranzitországnak tekintik a terroristák, de Budapesten is terveztek támadást, amelyre a tálib ellenállás egyik vezetője adott utasítást.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]