Blinken: Visszatérés a kétállami megoldáshoz a Közel-Keleten

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Antony Blinken amerikai külügyminiszter hétfőn hivatalos telefonbeszélgetés folytatott izraeli kollégájával Gabi Askenázival.

Antony Blinken USA külügyminiszter

Az egy hónap alatt immár harmadik alkalommal történt hívás során Blinken hangsúlyozta a Biden-kormány azon meggyőződését, miszerint a palesztinokkal folytatott konfliktus két-állami megoldása az egyetlen módja Izrael állam zsidó és demokratikus jövőjének biztosítására – írja az ujkelet.live.

A két-állami megoldás hangsúlyozása eltérést jelent a Trump-kormány legalábbis a kezdetekben hangoztatott álláspontjától.

A volt elnök eleinte nem volt hajlandó jóváhagyni a koncepciót, amit később viszont a „reális kétállami megoldást” szorgalmazó béketervének általános, a határokat csak vázlatosan körülíró kiindulási alapjaként jelentett be. Az eredeti béketerv szerint Trump elvileg jóváhagyta Júdea és Szamária valamint és a Jordán-völgy összes településének izraeli annexióját egy félig összefüggő területet hagyva a palesztinoknak. A szuverenitás izraeli kiterjesztésének amerikai elismerését a volt elnök végül felfüggesztette, az Ábrahám- egyezmény vagyis a Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek közötti Trump által közvetített normalizációs egyezmény javára.

Továbbá, az Askenázival folytatott telefonbeszélgetés során Blinken megjegyezte az Egyesült Államok elkötelezettségét aziránt, hogy

szembeszálljon az Izrael ellenes tisztességtelen, egyoldalú akciókkal a nemzetközi arénában.

Blinken megjegyzése arra uralt, hogy Washington (Biden-adminisztráció) azonnal tiltakozott a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) február 5-én hozott ítélete ellen.

A Nemzetközi Büntetőbíróság közelmúltbeli határozata arra a következtetésre jutott, hogy Hágának jogilag lehetősége van bűnügyi nyomozás indítására a zsidó állam a palesztinok ellen elkövetett Júdea és Szamáriában, Kelet-Jeruzsálemben valamint a Gázai övezetben történt állítólagos háborús bűncselekményei miatt.

[popup][/popup]