Bíróságoz fordult párttagságának felfüggesztése miatt Jean-Marie Le Pen, a francia Nemzeti Front alapítója

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Bírósághoz fordult Jean-Marie Le Pen, a francia szélsőjobboldali Nemzeti Front (FN) alapítója, amiért lánya, a pártelnök Marine Le Pen kezdeményezésére a párt végrehajtó bizottsága felfüggesztette a tagságát.

le-penA 86 éves politikus kedden közölte, hogy a döntés miatt beperelte a pártot a Párizs közeli Nanterre bíróságán, abban a városban, ahol az FN székhelye van. Azt mondta, hogy az első tárgyalást június 12-re tűzték ki a jelenlétében.

Jean-Marie Le Pen 1972-ben alapította a pártot és közel negyven éven át volt az elnöke, mielőtt 2011-ben átadta az irányítást lányának, Marine Le Pennek, aki azóta az FN politikájának szélesebb körű elfogadtatására törekszik. Az elmúlt években megpróbálta megszabadítani bevándorlásellenes pártját annak antiszemita és rasszista arculatától, és kibővíteni szavazóbázisát a 2017-es francia elnökválasztásra készülve.

Az elmúlt egy év választási sikerei ellenére azonban Le Pen nem ért egyet a lánya által kezdeményezett irányváltással, mert azzal szerint az FN a lényegét veszíti el. S újabb provokációival nyílt háborút indított lánya ellen.

A pártelnök a közelmúltban már nem rejtette véka alá, hogy azt szeretné, ha Jean-Marie Le Pen visszavonulna a politikától. Fegyelmit is indított apja ellen, amelynek közvetlen előzménye az az interjú volt, amely a Rivarol című szélsőjobboldali, antiszemita újságban jelent meg, s amelyben az idős politikus védelmébe vette Philippe Pétaint, a második világháború idején a nácikkal kollaboráló francia rendszer vezetőjét. Nem sokkal korábban Jean-Marie Le Pen azzal vonta magára a figyelmet, hogy egy interjúban megerősítette a nácik gázkamráiról már régebben is hangoztatott, bagatellizáló véleményét.

Marine Le Pen május elején végül összehívta a párt végrehajtó bizottságát, amely felfüggesztette a mozgalom alapítójának tagságát, és közleményben jelezte, hamarosan a párt szélesebb fórumán készülnek megfosztani az alapítót a tiszteletbeli elnöki funkciótól.

“Sztálini eljárás, nem túl gyakori a jobboldalon” – mondta kedden Jean-Marie Le Pen. A francia szélsőjobboldal történelmi vezetője a felfüggesztése után egyébként azt mondta, hogy “egy olyan új politikai mozgalmat kíván alapítani, amely nem fog rivalizálni a Nemzeti Fronttal”.

[popup][/popup]