Biden-kormány Izraelnek: Ne támadja a segélykonvojokat biztosító Hamasz-rendőrséget

Írta: ujekelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

A Biden-kormány arra kérte Izraelt, hogy hagyjon fel a Hamász által irányított rendőrség tagjainak célzásával, akik a segélyszállító teherautókat kísérik Gázában, figyelmeztetve arra, hogy „a rend teljes felbomlása” jelentősen súlyosbítja a humanitárius válságot az enklávéban, hivatkozott az Axios három amerikai és izraeli tisztviselőre.

Az amerikai tisztviselők azt mondják, egyre inkább aggódnak amiatt, hogy Gáza Mogadishuvá változik, mivel egy biztonsági vákuum, és a kétségbeesés megnyitotta a kaput a fegyveres bandák előtt, hogy megtámadják és kifosszák a segélyszállító teherautókat, ami még nagyobb nyomást gyakorol az övezet amúgy is feszült humanitárius rendszerére.

Mogadishu – Szomália fővárosa – egykor a világ legféktelenebb és legveszélyesebb városának számított.

A Hamász terrorszervezet által irányított polgári rendőrség tagjai Rafahban és a közeli Kerem Salom átkelő gázai oldalán voltak bevetve, hogy biztosítsák a segélyszállító teherautók biztonságát. De egy ideje már nincsenek a posztjukon, miután Izrael célba vette őket.

Amerikai tisztviselők szerint az elmúlt hetekben a rafahi rendőrség legalább 11 tagja meghalt izraeli légicsapásokban. Ez megnyitotta az utat a fegyveres bandák előtt, hogy átvegyék az irányítást a segélyek felett.

Izraeli tisztviselők szerint olyan alternatív módokat terveznek a segélyek kezelésére, mint a Hamászt ellenző helyi klánokkal való együttműködés. Ilyen tervet készítettek a Gázavárostól délre fekvő Zeitun negyedre. Nem világos azonban, hogy ezeket a terveket a közeljövőben végrehajtják-e.

Teljes cikk

[popup][/popup]