Biblia – Izrael említése nélkül

Írta: hetek.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Palesztinok és keresztények „dejudaizálják” a Szentírást

View_of_Mount_Zion_from_the_Mount_Zion_Hotel_IMG_1578

Sion hegye ma (Forrás:Wikipedia)

 

Az amerikai presbiteriánus felekezet (Presbyterian Church USA ­ PCUSA) Twitter­üzenetben cáfolta, hogy új, „semleges” bibliafordítást készítene, amelyből eltüntetnék az Izraelre vonatkozó több ezer utalást. Az új verzióra egy Izraelben élő palesztin lelkész, Dr. Naim Ateek tett javaslatot, aki szerint az ószövetségi etnikai utalások ma már “akadályozzák a Biblia helyes értelmezését”.

A több mint 3 millió tagot számláló protestáns egyház szinódusa azonban már tárgyal egy hasonló javaslatról, amely a felekezet hivatalos imaformuláiból száműzte volna az Izrael és Cion (Sion) kifejezéseket.

A presbiteriánusok képviselik az amerikai kereszténység nagyobb irányzatai közül a legélesebb anticionista vonalat. A PCUSA tavaly év végén hivatalosan döntött arról, hogy felszámolja azokban az amerikai cégekben a befektetéseit, amelyek biztonságtechnikai eszközöket szállítanak Izraelnek a „megszállt területekre”. A döntés olyan óriásvállalatokat érintett, mint a Caterpillar, a Motorola vagy a Hewlett­Packard (HP).

A bojkott támogatása mellett a PCUSA teológiai kampányt is indított Izraellel szemben. Az egyház szinódusa „megfontolja”, hogy a felekezet hivatalos imaformáiban megtiltja az Izrael szó használatát. A javaslat indoklása szerint „indokolt különbséget tenni az Izrael ősi földjére vonatkozó bibliai fogalmak és a modern Izrael Állama között”.

Az Arutz7 című izraeli hírportál felhívja a figyelmet arra, hogy nem a presbiteriánusok az elsők, akik ilyen cenzúrát alkalmaznának. 1988­-ban az új­-zélandi anglikán szinódus döntött arról, hogy a felekezet zsoltáros könyvéből eltávolítják az Izrael és a Cion (Sion) szavakat. 2014-­ben pedig a Skót Egyház (Church of Scotland) tett közzé egy jelentést, miszerint „az Ígéret Földje” nem a zsidó nép tulajdona. „Az Izrael földjére vonatkozó ígéreteket soha nem lehetett szó szerint értelmezni, vagy egy adott földrajzi térségre korlátozni” – állítja a jelentés, amely hasonló módon allegorikus módon újraértelmezi a Jeruzsálem, a Szent Templom és a Föld (Erec) bibliai fogalmát is. A teológiai dejudaizáló törekvések egybevágnak a hivatalos palesztin propagandával, amely a mai palesztin arabokat tekinti a föld eredeti tulajdonosainak és örököseinek. Ennek megfelelően Jézus is palesztin, amint ezt Mahmúd Abbász legutóbb karácsonyi üzenetében kijelentette. Mahmúd Zahar, a Hamasz szóvivője a The New York Times-nak adott interjúban kijelentette, hogy a zsidók „idegen test közöttünk, akiknek nincs semmi közük, sem vallási, sem történelmi értelemben a térséghez”.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható.

[popup][/popup]