Betiltanák a kipát, a keresztet, a fejkendőt Québec városában

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Heves vitát váltott ki Kanadában az a javaslat, hogy tiltsák be a különböző vallási szimbólumok, illetve öltözetek viselését Québec tartomány közintézményeiben.

A szóban forgó javaslatot a tartományi kormány terjesztette elő a közelmúltban, és az a többi között a vallásosabb zsidók által viselt sapka, a kipa, a szikh felekezetűek által hordott turbán, a nagy méretű keresztek, valamint a muzulmán fejkendő munkahelyi tilalmát szorgalmazza.

KipaA helyi kormány indítványa megosztotta a 8,1 milliós tartományt, és mozgósította az ellenzéket. Québec legnagyobb városában, Montrealban muzulmánok, szikhek és zsidók ezrei tüntettek együtt a tervezett tilalom ellen.

A tiltakozás túllépte a tartomány határait is. A kanadai szövetségi kormány közölte, hogy bírósági úton támadja meg a törvénytervezetet. Ontario tartomány határozatban tiltakozott a tiltás ellen. Calgary városának muzulmán polgármestere arra szólította fel a vallási kisebbségeket, hogy együtt tiltakozzanak a québeci tilalmi javaslat ellen.

[popup][/popup]