Beszédet mondott a német parlamenti elnök a kneszetben a diplomáciai kapcsolatok felvételének ötvenedik évfordulóján

Írta: Shiri Zsuzsa / MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

A német-izraeli barátságot méltató beszédben emlékezett meg Norbert Lammert, a német törvényhozás alsóházának (Bundestag) elnöke az izraeli kneszetben szerdán a két ország diplomáciai kapcsolatfelvételének ötvenedik évfordulójáról.

norbert lammert

Norbert Lammert

Juli Edelstein, az izraeli parlament elnöke katonai tiszteletadás mellett fogadta a német politikust a kneszet előtti dísztéren. Lammert koszorút helyezett el az elesett izraeli katonák tiszteletére emelt emlékműnél, bejegyzést tett a vendégkönyvbe.

A két parlament vezetői a kneszet közleménye szerint egyezményt írtak alá a parlamentek között évenként tartandó találkozókról, majd közös sajtótájékoztatójukon Juli Edelstein hangsúlyozta, hogy az Izrael és Németország közötti kapcsolatok különlegesek és kivételesek.

Edelstein megköszönte a német parlament elnökének Izrael és a zsidó nép támogatását, “amely mindig jelentős, de korunkban különösen, amikor az egész világ keményen küzd az antiszemitizmussal és annak új formájával, az Izrael-ellenességgel” – mondta.

Ezután az izraeli parlamenti csatorna által élőben közvetített, a parlament plenáris ülésén németül elmondott beszédében a Bundestag elnöke kijelentette, hogy szoros kötődést érez Izraelhez, ahol 1981-ben járt először egy parlamenti delegációval.

Hangsúlyozta, hogy a két nép között a második világháborúban történtek miatt soha nem lesz “normális” a kapcsolat, hanem mindig különleges lesz, és “történelmi csodának” nevezte az országok utóbbi évtizedekben megteremtett intenzív barátságát.

Beszédében kiemelte a palesztinokkal megkötendő béke fontosságát, egyúttal hangsúlyozta, hogy fontos elismerni Izrael biztonsági igényeit és létéhez való jogát. Végül héberül köszönte meg, hogy elmondhatta szavait, amit az izraeli parlamenti képviselők felállva megtapsoltak.

[popup][/popup]