Beperelték a québeci kormányt egy magyar haszid közösség gyereknevelési szokásai miatt

Írta: kanadaihirlap.com - Rovat: Hírek - lapszemle

Yohanan Lowen a Montreáltól északra fekvő Boisbriand-i magyar haszid kolóniában nőtt föl, de most úgy döntött, hogy 1,2 millió dolláros kártérítési pért indít Québec tartomány kormánya ellen azért, mert a hatóságok tétlenül nézték a közösség elképesztő gyereknevelési szokásait.

yohanan-lowen

Yohanan Lowen

Lowen csak 29 éves korában tanult meg végre rendesen olvasni, mivel erre egyáltalán nem tettek semmilyen hangsúlyt az ultraortodox zsidó közösségben. “Az Isten sohasem parancsolta azt, hogy az ultraortodox gyerekek keserves sorsot érdemelnek”–mondta Lowen a CBC kanadai köztelevíziónak. “Nem szeretnék általánosítani, de a kanadai magyar haszid közösségekben élő gyerekek legalább 95 százaléka boldogtalan”–tette hozzá.

A ma 37 éves Lowen 2010-ben hagyta ott a Boisbriand melletti Kiryas Tosh közösséget és akkor szembesült azzal, hogy a legegyszerűbb matematikai feladatokat sem tudja megoldani, olvasni alig tud és fogalma sem volt arról, hogy hol található a Montreál melletti Szent Lőrinc folyó. Egy szót sem beszél franciául, mivel a francia nyelvet nem oktatják Kiryás Toshban és angolul sem tanították meg a közösségben, ezért felnőttként, magától kellett elsajátítani Kanada többségi nyelvét.

Julien Pelletier, a Juripop nevű jogiklinika vezérigazgatója szerint Lowenen kívül mások is lehetnek, akik pert indítanak azért, mert Québec gyermekvédelmi hatóságai és oktatásügyi minisztériuma tétlenül figyeli mindazt, ami történik a haszid kolóniákban. “A rendszer őt cserben hagyta”–mondta Pelletier Lowenről.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]